ALARMI O NESTALOJ DECI UBUDUĆE ĆE STIZATI NA VAJBER Igor Jurić najavio novitete u sistemu Pronađi me

Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Bojana Otović Pjanović, major policije i advokat Radiša Roskić, bivši načelnik BIA gosti su specijalne emisije „Hit tvit“ na „RTV Pink“ gde razgovaraju o nestaloj devojčici Danki Ilić (2), za kojom je danas raspisana žuta Interpolova poternica.

– Zadovoljan sam, ponosan na pripadnike MUP i na državu, a i na sve građane koji su pristupili odgovorno sistemu. Ono što smo znali i pre nego što je aktivirana platforma, znali smo da postoji tehnički nedostatak da mobilni operateri obaveste sve korisnike usluga, što je nemoguće, i tu je bila zamerka, ali jednostavno naši mobilni operateri ne mogu sve da obaveste, jer mogu da puste 50.000 poruka u jednom trenutku. Ovo se rešava, od 23. oktobra kad je testiran sistem, MUP je krenuo da otklanjanju nedostataka. Platforma u Americi rade od 2003. godine i ukazali su nam šta možemo da uradimo kako bi se rešio problem – rekao je Jurić.

– Imali smo sastanak sa predstavnicima „Vajbera“, gde je dogovoreno da će „Vajber“ biti deo ovog sistema. Hteli smo da uključimo i predstavnike „Mete“ i „Vajbera“, ali tražili smo odgovornu aplikaciju za ovako nešto. Sa „Vajberom“ će za desetak dana biti potpisan ugovor, jer oni imaju mogućnost da u jednom trenutku puste do 500.000 poruka sa fotografijom. Ali MUP ne želi da se oslanja na jednu aplikaciju, tako da se radi na rešavanju problema – istakao je Igor Jurić. 

– Želim da pohvalim i radio, televizijske sisteme, objave su bile svuda po gradovima, gde postoje kapaciteti. Taksi udruženja i gradski saobraćaj Beograda i Novog Sada je delio. I ovaj snimak o kom danas govorimo je zahvaljujući platformi „Pronađi me“. Imali smo razgovore sa pripadnicima MUP BiH koji su zainteresovani za platformu jer je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima ovakav način potrage za nestalom decom. Ja sam jako ponosan na svoju zemlju, i ako se dete pronađe, mislim da je platforma dobila svoj sistem, a tome se svi nadamo. Ali bez obzira na to, Danka će se pamtiti po nečemu, jer je promenila istoriju što se tiče potrage za nestalom decom. Najbitniji je život deteta, ali moramo biti spremni na svaki drugi ishod i rezultat, jer je ovo specifičan slučaj. – dodao je.

„Urađeno je sve po pravilima“

– Obavljena je detaljna pretraga terena, urađeno je sve po pravilima, odrađen je sistem odbacivanja svega što nije tačno, proverom, uz upotrebu specijalnih metoda. Kao građanin sam zadovoljan – poručio je Radiša Roskić, bivši načelnik BIA.

Nestankom Danke Ilić je po prvi put aktiviran sistem „Pronađi me„, popularno nazvan „Amber alert“, kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta. 

„Okolnosti nejasne!“

Kako je Igor Jurić izjavio nakon prijave nestanka dvogodišnje Danke, okolnosti njenog nestanka su „potpuno nejasne“.

– Okolnosti su potpuno nejasne, devojčica od dve godine u vrlo kratkom periodu se izgubila, ali ponavljam iskustvo nam i govori da nestanci dece se često upravo ovako dešavaju, da je u jednom trenutku jednostavno dete izgubiti iz vida i onda kreće pakao – kaže Jurić.

„Video sam kako se otima i viče“

Malena Danka Ilić (2) je nestala oko 13 časova, 26. marta, u naselju Banjsko polje, kod Bora. Potraga za devojčicom i dalje traje, dok je novi trag preusmerio deo potrage u Beč, nakon videa koji je podelio državljanin Srbije.

Kako je naveo, devojčica sa snimka je bila u društvu dve državljanke Rumunije, dok je on objasnio kako je izgledao susret.

– Oko 20 časova izašao sam sa metro stanice i ugledao sam dete koje se otima i viče. Prvo sam posmatrao, a zatim sam počeo da snimam. Sve se dešavalo na jednoj stanici tramvaja. Sa detetom su bile dve žene koje su međusobno pričale na rumunskom. Dozivale su dete nekim imenom, nisam razumeo kojim, ali se devojčica uopšte nije odazivala – naveo je u mejlu Srbin iz Beča koji je tada policiji u Beogradu poslao i snimak deteta.

Detalj sa snimka koji budi sumnju

Nakon što je objavljen snimak devojčice iz Beča za koju se pretpostavlja da bi mogla biti nestala Danka Ilić (2) iz Banjskog Polja, javnost je uzburkana i puna različitih mišljenja o sličnostima i razlikama između devojčice sa snimka i male Danke.

Raspisana žuta Interpolova poternica

U međuvremenu, Interpol je raspisao žutu poternicu(poternica za nestalim osobama) za nestalom Dankom, gde je naznačeno da je Danka u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Devojčica ima bradavicu, viseću, dužine oko 1cm na resici levog uha, na strani ka licu, i mladež na nadlaktici leve ruke, sa spoljne strane ka leđima, nepravilnog oblika u boji za nijansu tamnijoj od boje kože.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare