Pretresi na više lokacija u Poljskoj u okviru istrage o navodnoj ruskoj špijunaži

Poljska agencija za unutrašnju bezbednost (ABW) izvršila je pretrese na više lokacija, u okviru istrage sa drugim evropskim bezbednosnim službama o navodnoj ruskoj špijunaži, saopštila je danas ta agencija.

Poljska tvrdi da je postala glavna meta ruskih špijuna od napada Rusije na Ukrajinu, preneo je Rojters. Poljska optužuje Moskvu i njenu saveznicu Belorusiju da pokušavaju da je destabilizuju.

„Dokumentovane su akcije usmerene na organizovanje proruskih inicijativa i medijskih kampanja u zemljama EU“, naveo je ABW u saopštenju, pominjući sajt Voice-of-europe.eu koji, kako tvrdi, objavljuje proruski materijal.

Pretresi su obavljeni u utorak na više lokacija u Varšavi i u Tihiju, gradu na jugozapadu Poljske. Konkretni detalji nisu navedeni. Operacija je koordinisana sa drugim zemljama, posebno sa partnerima iz Češke, navodi se u saopštenju.

Češka vlada je u sredu uvela sankcije dvema osobama među kojima i proruskom ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku i sajtu Voiceofeurope.com zbog proruskog uticaja u Evropi.

UDARNA VEST.rs (blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare