PRENOSIĆE PORUKU DOBRODOŠLICE U NAREDNE TRI GODINE: Nove redovne poštanske marke Republike Srbije za period 2024-2027 EXPO BG 2027

Ministri finansija i informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali i Mihailo Jovanović, i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević najavili su danas nove redovne poštanske marke Republike Srbije za period 2024-2027. godine, simbolično nazvane EXPO BG 2027, koje će u naredne tri godine prenositi poruku dobrodošlice na specijalizovanu svetsku izložbu EXPO u Beogradu 2027.

Ministri Mali i Jovanović i direktor Đorđević govorili su o napretku na projektu EXPO 2027, izgradnji objekata, planovima i razvoju digitalizacije i informaciono-komunikacione infrastrukture. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar Siniša Mali rekao je da će EXPO 2027 dati ogroman zamajac napretku i razvoju naše države, ekonomije i privrede, da će ubrzati privredni rast i doprineti poboljšanju kvaliteta života građana Srbije. Prema njegovim rečima, organizacija svetske izložbe i izgradnja potrebne infrastrukture daće značajan doprinos daljem razvoju građevinske industrije, turizma, ugostiteljstva, u oblastima inovacija, modernih tehnologija, nauke, kulture, sporta i ojačaće međunarodnu poziciju naše zemlje.

Siniša Mali je istakao i da radovi na gradilištu u Surčinu, gde će biti održana EXPO izložba teku po planu, i podsetio da će na tom prostoru biti izgrađen i novi Nacionalni fudbalski stadion, novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova, kao i sva potrebna prateća infrastruktura.

– Očekujemo da će EXPO 2027, koji se prvi put u poslednje tri decenije održava u jugoistočnoj Evropi, ojačati poziciju Beograda i Srbije kao regionalnog centra informacionokomunikacionih tehnologija, kreativnih industrija i inovacija, zasnovanog na znanju i održivom tehnološkom razvoju. U skladu sa Programom Srbija 2027 – Skok u budućnost, nastavićemo da radimo na daljoj digitalizaciji kako bismo 2027. godine svetu predstavili novu, modernu Srbiju, lidera u oblasti IKT-a – rekao je ministar Mihailo Jovanović i dodao da će promocija ovog jedinstvenog međunarodnog događaja biti ispraćena i putem poštanskih marki sa motivima posvećenim izložbi EXPO 2027, kao trajni pečat i svedočanstvo o svim važnim događajima u istoriji jednog naroda.

Zoran Đorđević objasnio je na koje načine će Pošta Srbije doprineti realizaciji projekta, kao i njegovoj promociji u zemlji i inostranstvu. Objasnio je da su motivi šest novih redovnih maraka EXPO BG 2027 zasnovani na reprintu izdanja koje je tadašnja Zajednica jugoslovenskih PTT objavila povodom međunarodne izložbe EXPO 1967 u Kanadi. Zahvalio je autoru maraka Petru Jakeliću, istaknutom hrvatskom i jugoslovenskom slikaru, na ustupanju prava za korišćenje motiva za ovaj projekat bez naknade.

Primenjeni motivi govore o istraživanju svemira i simboli su za nove tehnologije, ideje i pozitivnu budućnost, što je i ideja vodilja međunarodne izložbe EXPO. Na markama je istaknut logo izložbe, a paralelom 1967-2027 podvlači se istorijski kontinuitet naše zemlje u težnji da bude lider u inovacijama u regionu.

Redovne marke kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga nalaziće se na više od milion pošiljaka na godišnjem nivou koje se iz Srbije šalju u inostranstvo, kao i na isto toliko pošiljaka u proseku godišnje u domaćem poštanskom saobraćaju. Umesto nominalnih vrednosti iskazanih u dinarima, uvode se slovne oznake za usluge poštanskog saobraćaja, kako bi se obezbedilo da su marke kontinuirano u upotrebi u naredne tri godine. Slova koja označavaju vrednost maraka su: E, X, P, O, B, G, čime im se, u okvirima filatelije, dodaje na kolekcionarskoj vrednosti.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare