UČENICI NE ŽELE DA IDU U ŠKOLU JER IH DRUG ZLOSTAVLJA!? Nisu se pojavili dve nedelje, direktorka pokrenula disciplinski postupak: „Škola ćuti na nasilje“

U jednoj školi na području Zagreba 15 učenika nije išlo u školu dve sedmice jer ih je, prema rečima njihovih roditelja, zlostavljao učenik. Deca su nastavila da idu u školu, ali problem, kako navode, „i dalje nije rešen“.

Advokat roditelja pomenute dece Ana Marija Vegar je rekla da su to devetogodišnjaci, đaci u odeljenju sa 16 učenika i da zlostavljanje traje već neko vreme. Problem je, tvrdi, u tome što škola, na čelu sa direktorkom, nije ništa doprinela da se nasilje zaustavi.

Pesnice u potiljak, vređanje, dodirivanje genitalija?

– Više od 15 dece je bilo izloženo dugotrajnom fizičkom, psihičkom i seksualnom uznemiravanju. To se intenzivno odvija od kraja novembra prošle godine. Kada govorim o fizičkom nasilju, govorim o udarcima pesnicama u leđa, guranje učenika. Mentalno maltretiranje se svodi na najgore moguće uvrede tipa ‘lešinar’, ‘debela krava’, ‘začepi usta’, ‘ku*va’, navodi advokat i dodaje:

– Što se tiče seksualnog zlostavljanja, treba reći da dečak ne pravi razliku između svojih vršnjaka i vršnjakinja, ovo nasilje se vrši nad svima tako što se pritiska uza zid i imitira seksualni čin i uzvikuje ‘jednominutni se*s’, gurajući devojke, dodirujući njihove genitalije, a zatim devojčice koje dodiruju njegovo lice… Dečak je mjaukao, lajao, bacao se na pod i nikada nije pokazivao žaljenje zbog onoga što je uradio, kazala je ona.

Advokat roditelja navodi da je učenik i ranije bio problematičan i da je iz prethodne škole bio izbačen.

– Ovo je druga škola učenika. Iz prošle škole je izbačen jer je jednom učeniku slomio ruku. Škola je ovo morala da zna, da nije znala, mogla je da se raspita kako bi delovala preventivno, kaže advokat.

„Desetoro dece zatražilo psihološku pomoć“

– Sve je to dovelo do toga da je desetoro dece zatražilo psihološku pomoć, a učiteljica je od februara na bolovanju, navodi ona.

Vegar kaže da je kontakt sa direktorkom bio nemoguć i da je odbila da primi roditelje ili da komunicira sa njima mejlom. Nakon što deca dve nedelje nisu išla u školu, direktorka ih je prijavila Hrvatskom zavodu za socijalni rad i kako kažu, „zapretila podizanjem pedagoških mera“.

Roditelji su kontaktirali na 26 adresa

Kako su potvrdili roditelji, kontaktirali su na 26 adresa. Odgovore su dobili samo od njih trojice, iako cela priča traje već četiri meseca. Nakon što su deca prestala da idu u školu, sazvan je sastanak i dečak je na inicijativu Grada Zagreba izdvojen iz učionice u kojoj pohađa onlajn nastavu uz prisustvo učiteljice.

– Ovde govorimo o odgovornosti direktora i pedagoga, roditelji su sami obilazili ustanove, škola je trebalo da ih obavesti, ali to nije urađeno. Imali smo primer da je škola organizovala radionice o rešavanju sukoba, što je jasna sekundarna viktimizacija. Kada žrtvi objasnite kako da reši konflikt, kažete da je njeno ponašanje izazvalo nasilje, rekla je ona.

„Tražimo da se učenik premesti u drugu školu“

Ona je dodala i da dečakovi roditelji pružaju otpor, navodeći incident na roditeljskom sastanku gde je „dečakov otac pretećim pokretima ustajao iz klupe”. Ona je napomenula da je ovaj otpor služio školskim službama za nelečenje i zaštitu dece.

Direktorka škole je objasnila da zbog zaštite prava i privatnosti uključene dece ne mogu da iznose detalje slučaja.

Ona je navela da škola od samog početka postupa u skladu sa Zakonom o obrazovanju i vaspitanju, Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među decom i mladima, Pravilnikom o ponašanju prosvetnih radnika pri preduzimanju mera za zaštitu prava učenika, Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među decom i mladima. i drugim propisima.

– Prema Pravilniku o kriterijumima za izricanje pedagoških mera, učeniku su izrečene odgovarajuće pedagoške mere, a u slučaju, u skladu sa protokolima, od samog početka su obaveštene sve nadležne službe – Agencija za prosvetu, resorno ministarstvo i dr. Gradski ured, Služba školske medicine ZZZ dr Andrija Štampar i Hrvatski zavod za socijalni rad, navela je direktorka.

– S obzirom da su roditelji prethodno, a i nakon što su dobili obaveštenje škole o navedenom, odbili da do daljnjeg vode svoju decu na nastavu, škola je, u skladu sa Zakonom, bila dužna da o tome obavesti Zavod za socijalni rad. Naglašavamo da je škola, pre slanja obaveštenja Zavodu, nekoliko puta obavestila roditelje o takvoj obavezi škole, rekla je ona.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare