PO PARIZU ŠETAJU NAORUŽANI VOJNICI Alarm u srcu Evrope posle masakra u Moskvi: Bezbednost podignuta na NAJVIŠI NIVO

Francuska je podigla bezbednost na najviši nivo, nakon terorističkog napada u Moskvi

Saopštenje je usledilo nakon što je predsednik Emanuel Makron održao hitan bezbednosni sastanakizazvan terorističkim napadom u Moskvi u petak u moskovskom predgrađu u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi, prema ruskim istražiteljima.

Francuski sistem upozoravanja na terorizam ima tri nivoa, a najviši nivo se aktivira nakon napada u Francuskoj ili u inostranstvu ili kada se smatra da je pretnja neminovna.

Omogućava izuzetne mere bezbednosti kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mestima kao što su železničke stanice, aerodromi i verski objekti.

Francuska je više puta bila pogođena smrtonosnim napadima džihadista, uključujući masakr u koncertnoj dvorani Bataclan 2015. u kojem su ekstremisti otvarali vatru na posetioce koncerta i satima držali taoce.

Zemlja je već bila u stanju visoke bezbednosne pripravnosti uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu ove godine, za koje se očekuje da će privući milione posetilaca u zemlju.

Bezbednosna zabrinutost je naročito velika zbog izuzetne ceremonije otvaranja 26. jula, koja će uključivati vožnju čamaca duž reke Sene i ogromne mase ljudi koji će posmatrati sa nasipa.

Grupa od pet terorista, podsetimo, upala je u petak oko 20 sati po moskovskom vremenu u koncertnu dvoranu na severozapadu Moskve.

(France 24)

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare