HITNO JE PREKINUT TV PROGRAM I POKOJNI MOMIR OVAKO JE SAOPŠTIO DA SMO U RATU S NATO: Danas se navršava 25 godina od bombardovanja

Danas se navršava 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Za 11 sedmica, prema procenama različitih izvora, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni državna infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje.

Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak na tu teritoriju međunarodnih vojnih trupa, što se dogodilo već 12. juna.

U predvečerje NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju reči koje nikako nismo želeli da čujemo saopštio je upravo sada već pokojni Momir Bulatović, crnogorski političar koji je u vreme NATO bombardovanja bio na čelu tadašnje savezne vlade kao premijer zajedničke države s Crnom Gorom.

On je 24. marta 1999, pre nego što su bombe počele da padaju proglasio ratno stanje u državi koja više ne postoji zbog rata u koji smo silom uvučeni braneći deo svoje teritorije od terorista OVK.

Dan ranije, 23. marta 1999. godine, održana je sednica Savezne vlade i prekinut je televizijski program da bi jugoslovenski premijer Momir Bulatović pročitao odluku da se zemlja nalazi u stanju neposredne ratne opasnosti.

Prva bomba pala je 24. marta u 20.06 časova na Crnu Goru i onda sam po ustavu proglasio ratno stanje – prepričao je Bulatović svojevremeno dešavanja u tadašnjem državnom vrhu.

– NATO pakt je večeras izvršio agresiju na SRJ. Izvršen je napad na jednu suverenu zemlju, protivno svim principima i normama međunarodnog prava. Zbog toga, iz stanja neposredne ratne opasnosti, Savezna vlada donela je odluku o proglašenju ratnog stanja. Ova odluka stupa na snagu odmah.

Vlada poziva sve građane, pripadnike VJ i policije, savezne i organe republika članica, preduzeća i druge subjekte odbrane, da izvršavaju svoje ustavno pravo i zakonom prediviđene dužnosti u odbrani suvereniteta i nezavisnosti SRJ. Savezna vlada istovremeno poziva sve građane da mirno, odgovorno i savesno ispunjavaju svoje radne obaveze i time daju najbolji doprinos odbrani SRJ.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/SĐP/Youtube/Beta)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare