PROBNI TEST IZ IZBORNOG PREDMETA! Osmake namučilo strujno kolo, erupcija vulkana i Mihailo Obrenović: Neki će menjati predmet

Učenici osmih razreda osnovnih škola u Srbiji danas su završili polaganje probne male mature. Prvo su polagali test iz srpskog jezika, a onda i iz izbornog predmeta odnosno biologije, geografije, hemije, fizike i istorije. Osmaci kažu da su zadaci iz svih predmeta bili na zaokruživanje, ali da su bili teški.

Kurir je razgovarao sa učenicima Osnovne škole „Drinka Pavlović“ u Beogradu koji su nam nakon završene probne male mature rekli da će većina njih polagati isti predmet i na završnom ispitu jer nemaju dovoljno vremena da se pripreme za drugi.

Ipak, jedan učenik koji je polagao hemiju kazao nam je da će verovatno promeniti predmet jer su mu zadaci bili preteški.

– Odabraću geografiju kao i većina mojih vršnjaka. Svi zadaci su mi bili teški, konfuzni, dvoumio sam se oko svega. Imam dovoljno vremena da pripremim drugi predmet, dobro je što imamo tu mogućnost da promenimo kako bismo što bolje prošli na maturi – kaže učenik za Kurir.

Mali maturant koji je polagao fiziku kaže da je na testu bilo pitanja koja nisu uradili sa nastavnicom.

– Kod tri zadatka sam se zbunio jer to nismo učili, ostalo sam odlično uradio. Kod 19. zadatka je bila električna otpornost koju niko nije znao da reši. Teško mi je bilo i strujno kolo. Ipak, imam vremena da se dovoljno pripremim za jun. Većina učenika iz ove generacije odabrala je geografiju za izborni predmet za koju kažu da je bila laka.

– Zadaci su bili laki kao i prošle godine. Jedino što nisam znala da uradim je zbog čega se dešava erupcija vulkana, sve ostalo je bilo razumljivo i poznato – kaže za Kurir učenica koja se priprema za upis u gimnaziju.

Minule godine osmaci su u najvećem procentu odabrali biologiju za polaganje na završnom ispitu koja im je, kako kažu, i ove godine bila laka.

– Bolje je da kažemo da nam je bilo teško jer ako nastavnici čuju da nam je bilo prelako plašimo se da će nam na završnom ispitu dati teže – priča kroz osmeh jedan vukovac.

Ipak, učenici koji su polagali istoriju vele da je bilo pitanja kod kojih su de dvoumili.

– Nisam mogao da se setim zbog čega se raspao Varšavski pakt, koje godine jeubijen Mihailo Obrenović i da li je pad Carigrada bio u novom ili srednjem veku – zbunjen je učenik.

Podsetimo, učenici imaju rok od 8. do 11. apirla da zamene treći predmet koji će polagati na završnom ispitu.

UDARNA VEST.rs (kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare