OGLASIO SE ZORAN MILANOVIĆ: Predsednik Hrvatske komentarisao odluku Ustavnog suda 

Zoran Milanović iznenada je objavio da će predvoditi listu Socijaldemokratske partije (SDP) na parlamentarnim izborima.

Zoran Milanović oglasio se preko Fejsbuka nakon upozorenja Ustavnog suda da ne sme učestvovati u predizbornoj kampanji.

Predsednik Hrvatske napisao je samo jednu rečenicu.

– Reke pravde dolaze – napisao je on.

Podsetimo, Ustavni sud Hrvatske odlučio je da predsednik, Zoran Milanović, ne može da se kandiduje za premijera kao nosilac liste SDP-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, nakon sastanka, koji je trajao više od dva sata, obratio se javnosti.

– Ustavni sud je na sednici 18. marta razmatrao i izjavu da će ostati na mestu predsednika. Predsednik Republike Hrvatske predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i inostranstvu. Odgovara za nezavisnost. On je vrhovni komandant oružanih snaga, raspisuje izbore i poverava mandat za formiranje vlade osobi koja uživa poverenje većine poslanika. Predsednik Republike Hrvatske je nestranačka osoba i ne može učestvovati u obavljanju te dužnosti. Kandidatura predsednika na listi bilo koje političke stranke za izbor i njegovo kandidovanje su nespojive sa njegovim ustavnim položajem i principom podele vlasti. Ako se, na osnovu izjava tokom mandata, kandiduje, mora odmah da podnese ostavku – rekao je predsednik hrvatskog Ustavnog suda.

Podsetimo, predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, iznenada je objavio da će predvoditi listu Socijaldemokratske partije (SDP) na parlamentarnim izborima koje je sam zakazao za 17. april.

Ovo je prvi put u istoriji Hrvatske da će izbori biti održani u sredu.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare