KO KONTROLIŠE RINGIŠPILE U SRBIJI Svake godine bar jedan incident, poslednji u Lazarevcu je bio jeziv: „Počeo je puca pri punoj brzini, svi su vrištali!“ (VIDEO)

U luna parku „Prendić“ u Lazarevcu, nakon incidenta koji se dogodio u nedelju, na sreću nije bilo povređenih, međutim, to je samo još jedan u nizu nesrećnih okolnosti kada životi dece vise o koncu zbog čega se postavlja pitanje bezbednosti zabavnih parkova.

Podsetimo, poslednji incident desio se za vikend u Lazarevcu, kada je ringišpil na kome je bilo mnogo dece, počeo da puca i to pri velikoj brzini.

– Za sekundu izbegnuta tragedija u luna parku u Lazarevcu kada je ringišpil pun dece krenuo da se sruši i lomi. Apelujemo na nadležne da hitno ispitaju ispravnost ringišpila i da kazne odgovorne – navodi se u objavi.

Svake godine po incident

Naime, poslednju deceniju, gotovo da nije prošla godina bez incidenta u kome su deca ili mladi bili lakše ili teže povređeni na ringišpilu ili nekoj od sprava, a aktuelnom slučaju, ovom iz Lazarevca, prethodilo je prošlogodišnje povređivanje troje mladih od 16, 19 i 20 godina u Grockoj. Kako smo tada pisali, do nesreće došlo kada se jedna devojka prilikom vožnje uhvatila za konstrukciju pored ringišpila koja se potom obrušila na nju i pala.

Godinu dana pre toga ljude je šokirao video snimak iz Ovče na kome su se videla deca koja se voze na ringišpilu tako što preleću preko i pored automobila, jer je ringišpil bio postavljen tik uz prometnu ulicu! Taj ringišpil je odmah uklonjen, a meštani su izjavili da je mesto gde se nalazio „bilo jedino u selu gde je mogao da bude postavljen, jer da ga je pomerio od puta deca bi nogama udarala u vrata i zid vatrogasnog doma“.

Zbog pada dece s ringišpila u Kolutu reagovao je i zaštitnik građana

U selu Kolut kod Sombora 2020. godine dogodio se takođe incident u kom se petoro dece ugruvalo, a jedno je i zadržano u bolnici. Dečaku starom 13 godina je tada zbog pada sa ringišpila operisana je rukaU ovom slučaju pukao je glavni stub i ringišpil se raspao.

Utvrđeno je da je vlasnik imao atest za sprave, a u ispitivanje ovog slučaja se uključio i zaštitnik građana, a Gradskoj upravi Sombor je tada dat rok od 30 dana da ispravi propuste.

– Grad Sombor nije propisao ni ovlašćenja inspekcije i komunalne policije da kontrolišu privremeno postavljanje objekata na drugoj površini, što je sveimalo za posledicu nedovoljno obezbeđenu zaštitu dece u mestu Kolut – poručio je zaštitnik građana.

Tobogan bez sajle i luna park na crno

Ranije, 2014. godine, lakše je povređeno četvoro dece na Beogradskom sajmu kada se prevrnuo tobogan za decu na naduvavanje. Do prevrtanja je došlo jer tobogan nije bio vezan za sajlu i nije bio obezbeđen. U tom trenutku na njemu je bilo 15 osnovaca. U Sokobanji 2013. godine u zabavnom parku dogodila se nesreća kada se ringišpil na kome se vozilo 17 učenika prvog razreda osnovne škole polomio. Povređeno je devetoro dece, od kojih jedna devojčica teže. Taj zabavni park nije imao dozvolu za rad.

Procedura za bezbedan rad luna parka

Kako „Blic“ saznaje, na lokalnim samoupravama je da traže ateste od vlasnika zabavnih parkova i samo uz dozvolu za postavljanje ringišpila mogu da rade.Neophodno je da imaju atest o ispravnosti svih sprava u luna parku.

– Inspekcija rada je zadužena da kontroliše da li vlasnici zabavnih parkova imaju atest ispravnosti. Ateste im izdaje privatna agencija koju oni sami angažuju. Obezbeđuju uz ateste prvu pomoć i sve što je neophodno za bezbedan rad. Recimo, kada se organizuju vašari, skupovi, manifestacije, mi dobijemo informaciju da su prisutni i redovno šaljemo kontrolu na teren. Oni su zakonski u obavezi da imaju dokumentaciju, a inspekcija ih redovno kontroliše, i taj deo zaista nikada ne propuštamo. Kada god imamo luna park u našem okrugu redovno radimo kontrole – kaže za „Blic“ Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog okruga (SBO).

Zabrana rada i prekršajni nalog

U slučaju da se uoči nepravilnost sledi automatska zabrana rada i izdaje se prekršajni nalog, kažu u SBO za „Blic“.

– Dok ne uklone sve nepravilnosti ne mogu da nastave sa radom – kaže Šoralov.

Primena zakona drugačija od grada do grada, na severu Srbije rigorozni uslovi

Da se u ovom delu zemlje redovno kontroliše rad luna parkova i da su zahtevi domaćina rigorozni potvrđuje za „Blic“ i vlasnik luna parka koji dugo dolazi na Palić tokom Prvomajskih praznika i planira da to učini i ove godine.

– Po zakonu podležemo atestima i kontrolama kao što podležu svi ostali privrednici. U zakonu, nažalost, nismo specifično navedeni kao branša, ali naša oprema podleže pod opšte akte o bezbednosti na radu i kontroli i kvalitetu rada. Svaki put prilikom montaže radimo atest uzemljenja. Obavezno proveravamo strujna kola i strujne instalacije na svim vrteškama, a po potrebi, na godišnjem i trogodišnjem nivou, pregledamo kompletnu opremu. U zavisnosti od mašine se vrše periodični pregledi, ali i u zavisnosti od lokalnih samouprava se drugačije primenjuju zakoni. Konkretno za Prvi maj na Paliću je objavljen tender gde nam, između ostalog da bi uopšte mogli da učestvujemo na tenderu, traže čak i statičke proračune naših vrteški – kaže Zoran Lukić, član Upravnog odbora Udruženja zabavnih parkova i vlasnik luna parka.

Napominje da Subotičani imaju vrlo detaljan način kontrolisanja njihovog rada. Procedura za bezbedan rad je, kako tvrdi, vrlo kompleksna.

„Tuđu, ali i svoju decu stavljamo na vrteške zato smo lično mi odgovorni za njihovo zdravlje“

– Našeg posao je veoma odgovoran. Tuđu decu stavljamo na vrteške i naravno da smo mi odgovorni za njihovo zdravlje. Moramo da obezbedimo kvalitetan teren na kom postavljamo park. U kontrolu nam dolaze i nenajavljeno, ne samo zbog sprava već i da provere da li su radnici prijavljeni, proveravaju nam svu papirologiju. Od prošle godine smo obveznici PDV-a, i zato imamo i finansijske kontrole – kaže Lukić.

Za „Blic“ kaže da još nije bio u prilici da se čuje sa kolegom u čijem luna parku je došlo do incidenta u Lazarevcu, ali je siguran da 99,9 odsto vlasnika objekata zabavnih parkova poslu pristupa maksimalno profesionalno.

– I naša deca su korisnici naših usluga i naravno da vodimo računa o svemu! Verujem da najveći broj kolega zaista vodi računa, ali mašine su sklone kvarovima i zato je jako bitno njihovo redovno održavanje, izbor terena i kvalitetan kadar koji postavlja vrtešku – zaključuje Zoran Lukić.

Šta se tačno dogodilo u nedelju u Lazarevcu?

U Lazarevcu je u nedelju, kako tvrdi vlasnik luna parka Velisav Prendić, nesreća izbegnuta zahvaljujući njegovoj brzoj reakciji. Na šokantnom snimku koji se pojavio na društvenim mrežama čuje se vriska dece i roditelja i škripa, naime, sve deluje kao da se vrteška ruši. Prendić je za medije rekao da je jedan od dečaka skinuo bezbedonosne lance i nagnuo se da bi dohvatio korpu ispred sebe jer je želeo da dohvati igračku za nagradnu vožnju, zbog čega je on zaustavio ringišpil aktivacijom kočnice.

– Niko nije povređen i sve je u redu, samo sam aktivirao kočnicu. Kao autobus kada naglo zakoči pa se putnici u autobusu zateturaju – kaže Prendić.

Na lice mesta izašla je policija, napravljen je zapisnik, i luna park je nastavio sa radom. Prendić kaže da ima sve neophodne ateste i da jednom godišnje licencirana firma radi proveru njegovih sprava i izdaje mu potvrdu o ispravnosti. Objašnjava da u svakoj lokalnoj samoupravi ima rešenje o radu, jedino prilikom dolaska u neku od opština, grad ili selo nadležnima predaje molbu za rad

– Svaki dan radimo radimo vizuelnu i mehaničku proveru svih objekata u luna parku i dok ne probamo sve uređaje bez posetilaca nekoliko puta ne puštamo ih u rad. Pre svake vožnje, dok se vrši naplata žetona,proveravamo i da li su svi zakopčani – rekao je Prendić

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare