Šarl Mišel čestitao Putinu na „UBEDLJIVOJ“ POBEDI NA IZBORIMA: „Nema opozicije. Bez slobode. Nema izbora“

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu „ubedljivu pobedu“ na ruskim predsedničkim izborima.

„Želeo bih da čestitam Vladimiru Putinu na njegovoj ubedljivoj pobedi na izborima koji počinju danas. Nema opozicije. Bez slobode. Nema izbora“, napisao je Mišel na platformi X.

Građani Rusije su danas izašli na birališta prvog dana glasanja na izborima na kojima je gotovo sigurno da će Putin pobediti i ostati još šest godina na vlasti, piše portal „Politiko“.

Očekuje se da će se ruski predsednik, koji je godinama unazad suzbijao suzbio bilo koji oblik neslaganja protiv svoje vladavine, suočiti sa tri kandidata koji su se dobrovoljno uzdržali od kritike.

Jedina dva značajna antiratna opoziciona kandidata, Ekaterina Duncova i Boris Nadeždin, diskvalifikovana su.

Ruska opozicija organizovala je masovno učešće birača na biračkim mestima u nedelju u podne u znak protesta zbog Putinove dugogodišnje vladavine Rusijom.

Putin je prvi put izabran za predsednika Rusije 2000. godine i od tada je na čelu države, osim pauze kada je preuzeo ulogu premijera između 2008. i 2012. godine.

U februaru 2022. pokrenuo je invaziju na Ukrajinu u punom obimu, preokrenuvši bezbednosni pejzaž Evrope, ocenjuje briselski portal.

Na biralištima u Rusiji došlo je do nekoliko incidenta. 

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare