Šapić: Beograd dobija moderan objekat Hitne pomoći i pasarelu koja povezuje „Prokop“ i centar našeg zdravstva 

Šef Delegacije i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je ova institucija od izuzetne važnosti jer brine o hitnoj medicinskoj pomoći za svih 1,6 miliona stanovnika Beograda

Zahvaljujući donaciji Evropske unije i povoljnom kreditu EBRD-a, objekat Hitne pomoći u Beogradu u naredne dve godine biće kompletno rekonstruisan, najavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić povodom predstojećeg početka radova na ovom objektu. Podsetio je da su on i direktor EBRD-a za region Zapadnog Balkana Mateo Kolanđeli 2023. godine potpisali ugovor koji se odnosi na rekonstrukciju Zavoda za urgentnu medicinu Beograd, te da je ovo zapravo početak konkretizacije tog ugovora.

– Donacija je iznosila 8,8 miliona, a potom još 1,7 miliona evra, uz obezbeđeni kredit od pet miliona evra. Ova investicija je od izuzetne važnosti jer su uslovi rada u Hitnoj pomoći bili loši. Za otprilike mesec dana trebalo bi da počnu radovi i nadam se da će sve u roku biti završeno, kako bismo za oko dve godine dobili potpuno nov, uslovni objekat, kakav Beograd i zaslužuje. Hitna pomoć predstavlja prvi kontakt koji građani imaju sa zdravstvom, zbog čega očekujemo da nakon rekonstrukcije radi u daleko boljim uslovima – rekao je Šapić.

Predsednik Privremenog organa je istakao i plan o kojem je već ranije govorio, a to je da se napravi pasarela koja bi zaštitila od buke i zagađenja zdravstvene objekte u blizini, ali i bila direktna veza od Železničke stanice „Prokop” do centra našeg zdravstva. U toku je projektovanje te pasarele i trebalo bi, kada rekonstrukcija objekta Hitne pomoći bude završena, da i izgradnja pasarele bude uveliko u toku.

 Još jednom zahvaljujem našim prijateljima iz Evropske unije i EBRD-a, kao i Vladi Republike Srbije zbog svega što radi za glavni grad. Grad Beograd će nastaviti da podržava sve ovakve projekte, kako bi vrlo brzo svi naši važni zdravstveni i drugi objekti bili u skladu sa standardima koje iziskuje civilizovan svet – rekao je Šapić.

Šef Delegacije i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je ova institucija od izuzetne važnosti jer brine o hitnoj medicinskoj pomoći za svih 1,6 miliona stanovnika Beograda. On je ponovio da je za obnovu ove institucije EU donirala oko deset miliona evra, a EBRD obezbedila povoljan kredit od pet miliona evra, kojima će se obezbediti bolji uslovi rada svih zaposlenih i povoljna energetska efikasnost objekta.

Kako su najavile resorne ministarke Danica Grujičić i Dubravka Đedović Handanović, akcenat će biti na znatno boljim uslovima rada, a predviđeno je da se u njemu nalazi i veliki centar za obuku svih lekara, kao i moderan kol-centar namenjen brzoj i kvalitetnoj usluzi građana.

Mateo Kolanđeli je podsetio da će objekat nakon rekonstrukcije biti znatno proširen, modernizovan i energetski efikasan, te da je projekat od velike važnosti za sve Beograđane. Najavio je i nove projekte EBRD-a u oblasti energetske efikasnosti, koji će iznositi više od dvesta miliona evra, te da će i ubuduće rado sarađivati sa svim nivoima vlasti u našoj zemlji.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare