POZNAO KADA JE PROBNA MATURA ZA OSMAKE! Testiraju se srpski jezik, matematika i predmet po izbru 

Rezultati koje đaci pokažu na probnom završnom ispitu se ne ocenjuju.

Učenici osmog razreda će imati probni završni ispit 22. i 23. marta. Kao i prethodne generacije, testiraće se u tri oblasti: srpski jezik (maternji jezik), matematika i treći test iz predmeta po izboru. Učenici će moći da biraju između biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije.

Cilj probnog završnog ispita je da učenici steknu osećaj atmosfere tokom testiranja, upoznaju se sa procedurama i provere svoje znanje. Ovo im omogućava da identifikuju oblasti na kojima treba raditi i na čemu treba usmeriti pažnju do pravog završnog ispita, kako prenose beogradski mediji. 
Rezultati koje đaci pokažu na probnom završnom ispitu se ne ocenjuju.

Testove priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kako je izgledao prošlogodišnji test iz srpskog jezika možete pogledati na linku, kao i rešenja.

Naslov

Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i izbornog testa, koji obuhvata zadatke iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije za pripremu osmaka za završni ispit u prodaji su od 24. januara. 

Zbirke su na srpskom i jezicima nacionalnih manjina, a izdanja iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika sadrže po 450 zadataka, dok kombinovana zbirka iz pet izbornih predmeta sadrži po 120 zadatka po predmetu, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo.

Zbirke su zajedničko izdanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Prosvetnog pregleda, a na kraju publikacija nalaze se rešenja.
Osnovni zadatak zbirki je da đacima približe model zadataka koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omoguće da samostalno vežbaju i proveravaju znanje, saopšteno je iz Prosvetnog pregleda. 

Ukoliko osmaci budu marljivo vežbali, zbirke im mogu garantovati uspeh na maloj maturi, jer je u izradi zadataka učestvovalo oko stotinu nastavnika iz osnovnih i srednjih škola i sa fakulteta, čime je, navode priređivači publikacija, „osiguran kvalitet u svim traženim elementima“. 

Njihovo iskustvo obezbeđuje da zadaci budu u skladu s nastavnom praksom, obrazovnim standardima i željama za dalje školovanje.

To ove zbirke izdvaja na tržištu, kao i činjenica da su recenzenti zadataka i zbirki ugledni stručnjaci u svojim oblastima, što je još jedna potvrda kvaliteta ovih izdanja, rekli su u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, navodi se u saopštenju Prosvetnog pregleda 

Sve publikacije mogu da se kupe u knjižari „Prosvetnog pregleda“ u Beogradu, knjižarama „Službenog glasnika“”, Zavoda za udžbenike i drugim knjižarama širom Srbije. 

Sve tri zbirke zajedno koštaju 1600 dinara. Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 600 dinara, dok zbirka za matematiku i kombinovana zbirka koštaju po 500 dinara. Za one koji žele da vežbaju zadatke i van ovih zbirki, u prodaji je i publikacija sa testovima sa završnih ispita prethodnih godina.

UDARNA VEST.rs (Republika)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare