EKSKURZIJE POSTALE LUKSUZ! Besni roditelji neće da šalju decu: Otkriveno zašto su ovoliko poskupela putovanja, 1 stvar je presudna

Jednodnevni izlet učenike četvrtog razreda jedne beogradske osmoletke do Sremskih Karlovaca iznosi 6.450 dinara, dok izlet do Avale i Kosmaja školarce košta 5.660 dinara!Ekskurzije, izleti i rekreativne nastave su postale luksuz jer poskupljuju dva puta godišnje što među roditeljima izaziva revolt jer mnogi zbog toga ne mogu decu da pošalju na đačko putovanje.

U jednoj od poslednjih ponuda koja se pojavila na mrežama je izlet do Sremskih Karlovaca gde će deca dobiti i ručak – supu ili čorbu, glavno jelo sa prilogom, sezonsku salatu, hleb, sok i kolač i obilazak Petrovaradina za skoro 6.500 dinara.

Gordana Plemić, predsednica Udruženja Roditelj, za Kurir kaže da ovogodišnja cena ekskurzija većini roditelja predstavlja problem.

– Ekskurzije i izleti treba da budu normalna stvar, a zapravo su postale luksuz da se otvara pitanje da li roditelj uopšte treba da pošalje dete. Neki roditelji jednostavno nisu u prilici da plate dve ili tri ekskurzije ako imaju toliko dece te da bi detetu izašli u susret moraju da podignu keš kredit kako bi sve to mogli da isplate.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže za Kurir da ekskurzije poskupljuju dva puta godišnje – na proleće i na jesen.

– Kod izleta najveći trošak predstavljaju cene autobusa, dok se i cene goriva menjaju na nedeljnom nivou. Po pravilniku agencije iznajmljuju autobuse do pet godina starosti što košta oko 1,5 evra po kilometru. Ukoliko deca imaju i ručak treba dodati i to da se računa obrok i za vozača i za nastavnike. Takođe i parking. Cene u restoranima su podignute u odnosu na prošlu godinu i dečiji obrok ne možete da nađete ispod 1.000 dinara – navodi Seničić i dodaje:

– U cenu ulazi veliki broj gratis karata, nadoknade za vodiče, profesore. Generalno na cene ne možemo da utičemo. Roditelji su u zabludi ako misle da agencije najviše zarađuju. Zarada na ovim putovanjima nije više od deset odsto.

Seničić podseća i da roditelji nisu u obavezi da prihvate ponudu.

Ponude za đačka putovanja

  • Izlet do Avale i Kosmaja beogradske školarce košta 5.660 dinara
  • Deca vrtićkog uzrasta iz Novog Sada dobila su ponudu za izlet na salašu u Temerinu za 5.800 dinara i do Fruške gore za 6.000 dinara
  • Male maturante iz seoske škole u okolini Smedereva dva noćenja na Zlatiboru (polupansion) košta 13.000 dinara
  • Treći razred jedne beogradske škole ide na rekreativnu nastavu sedam dana, šest punih paniona plus užina za 37.500 odnosno agencijska cena je 29.800 dinara dok 7.700 iznosi nadoknada za nastavnika sa porezom

– Nema nikakvog uslovljavanja roditelja. Oni imaju prava da traže od agencije da otvore kalkulaciju troškova, ali to ne rade. Razumem da im je skupo, ali to je zato što su i veliki porezi na dnevnice vodiča, skoro 90 ili 100 odsto. Ukoliko država umanji poreze da troškovi naknade za profesore isplaćuje škola, a ne agencija onda bi oni bili manji.

Takođe, ističe i da objekti koji se bave đačkim turizmom menjaju cene na proleće.

Maturanti u Trećoj beogradskoj gimnaziji

Dobili ponudu za ekskurziju od 95.900 dinara

Matiranti Treće beogradske gimnazije ove godine su ostali bez ekskurzije nakon što su od jedne turističke agencije prvobitno dobili šokantnu ponudu za sedmodnevno putovanje do Beča, Praga i Budimpešte koja košta neverovatnih 95.900 dinara odnosno 815 evra. Roditelji pojedinih učenika su se pobunili te do realizacije ove ekskurzije nije došlo.

– Ukoliko se desi da agencija poveća cenu za ekskurziju koja je dogovorena u oktobru ili novembru, a realizije se na proleće roditelji za više od osam odsto roditelj može da traži razloge poskupljenja smeštaja i ima mogućnost, prema Zakonu o zaštiti potrošača, da otkaže bez penala i da zahteva povraćaj novca.

UDARNA VEST.rs (kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare