LOGOPEDI UPOZORAVAJU: Deca i sa 16 godina ne znaju da izgovore sve glasove! Problem prave cucle u detinjstvu, ali i HRANA

Problem s govorom nemaju samo decavrtićkog i predškolskog uzrasta, već i veliki broj osnovaca, a nije retkost da ni neki srednjoškolci ne znaju da izgovore sve glasove, upozoravaju sagovornici Kurira!

Čak 65% dece predškolskog uzrasta ima nepravilnu artikulaciju. Evropski dan logopedije obeležen je juče, a Udruženje logopeda Srbije ističe da je ključ uspeha govorno-jezičke terapije pravovremena detekcija, dijagnostika i pružen odgovarajući tip kontinuirane terapije, uz saradnju s roditeljima.

Logoped dr Ivana Đelošević ističe da je posledica kasnog progovaranja u velikom broju slučajeva to što su deca izložena ekranima.

Činjenice/Predrasude

  • muška deca progovaraju kasnije
  • „Ma, pusti, nema veze – progovoriće“
  • vakcine su krive što dete još ne govori
  • slatko je što tako ne umeju da kažu nešto

Napominje da ima i dece srednjoškolskog uzrasta, ali ne u velikom broju, koja ne znaju da izgovore pravilno glasove.

– Oni se jave kada sami osveste problem ili dobiju, recimo, sugestiju sa časova glume da odu kod logopeda. Oni ne znaju da izgovore neke glasove, najčešće su to l i r, ali i č, dž, š, ž, s, z, c – navela je dr Đelošević.

Činjenice/Bapski saveti

  • popiti vodu s posebnog izvora
  • dati detetu da pije vodu iz zvona za stoku
  • teranje strašnice (salivanje strave)
  • udaranje kašikom u čelo

Mnogim roditeljima je slatko kad deca ne umeju nešto da kažu, a ima i mnogih koji veruju u bapske priče.

– Najveća predrasuda je da muško dete kasnije progovara, to apsolutno nije utemeljeno. Druga predrasuda je: „Pusti, nema veze, progovoriće!“ Treća predrasuda je vakcina, tačnije roditelji krive vakcine za to što dete ne priča, a onda se utvrdi da je problem postojao kod deteta i pre vakcine – otkriva za Kurir doc. dr Bojana Drljan, nastavnik na odeljenju za logopediju na FASPER.

Naglašava da bi roditelji trebalo da se jave logopedu ako dete nakon napunjenih godinu dana nema prvu smislenu reč.

UDARNA VEST.rs (Kurir/Mina Branković)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare