EVO KADA JE VREME DA SE RODITELJI POZABAVE OVIM PROBLEMOM: Deca i sa 16 godina ne znaju da izgovore sve glasove! Problem prave cucle u detinjstvu, ali i HRANA

Prema Udruženju logopeda Srbije, čak 65% dece predškolskog uzrasta ima nepravilnu artikulaciju, što ukazuje na široko rasprostranjenu pojavu ovog problema.

Prema upozorenjima stručnjaka, problemi sa govorom nisu ograničeni samo na decu vrtićkog i predškolskog uzrasta, već se često javljaju i kod osnovaca i srednjoškolaca. Evo šta stručnjaci ističu o ovom problemu i kako se može rešiti.

Učestalost problema

Prema Udruženju logopeda Srbije, čak 65% dece predškolskog uzrasta ima nepravilnu artikulaciju, što ukazuje na široko rasprostranjenu pojavu ovog problema. Evropski dan logopedije je nedavno obeležen, a ključ uspeha govorno-jezičke terapije je pravovremena detekcija, dijagnostika i pružanje odgovarajuće kontinuirane terapije uz saradnju sa roditeljima.

Uticaj ekrana i ishrane na razvoj govora

Logoped dr Ivana Đelošević ističe da kasno progovaranje kod dece često može biti posledica izloženosti ekranima i kasnog uvođenja čvrste hrane. Nedovoljno žvakanje može dovesti do nerazvijene orofacijalne regije, što utiče na formiranje govora i izgovaranje reči. Takođe, preterano korišćenje cucli i laža može dovesti do poremećaja, podizanja nepca i deformiteta vilice.

Utjecaj društvenih mreža i nedostatak žive reči

Jedan od glavnih problema je nedostatak žive reči u okruženju dece, što može biti posledica prezaposlenosti roditelja. Deca često nemaju dovoljno razvijen govor za svoj uzrast pred polazak u školu, a kod osnovaca se primećuje skraćena pažnja, delom zbog uticaja društvenih mreža i igrica.

Predrasude i činjenice

Postoje brojne predrasude o kasnom progovaranju kod muške dece, kao i verovanja o štetnom uticaju vakcina na govor. Takođe, nije retkost da srednjoškolci imaju problema sa izgovaranjem određenih glasova, poput l, r, č, dž, š, ž, s, z, c.

U zaključku, stručnjaci naglašavaju da je važno da roditelji budu svesni problema sa govorom kod dece i da se jave logopedu ako primete da dete nakon godinu dana još uvek nema smislenu reč. Rano prepoznavanje i adekvatna terapija ključni su za prevazilaženje ovog problema i omogućavanje pravilnog razvoja govora kod dece.

UDARNA VEST.rs (republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare