UŽIVO, IZABRAN PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE Predsednik Vučić saopštava se obraća javnosti 

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranjeodržana je danas u 17 sati.

Vrh Srpske napredne stranke saglasio se o kadrovskim rešenjima kada je reč o predsedniku Narodne skupštine i mandataru za sastav nove vlade.

Obraćanje Aleksandra Vučića

– Današnja sednica predsedništva je bila važna ne zbog samo odluka koje smo donosili, već zbog toga što smo temeljno i detaljno analizirali i kroz pripremna dokumenta i kroz diskusiju situaciju u kojoj se zemlja nalazi, perspektive, razumevajući geopolitičku poziciju Srbije, težinu geopolitičke pozicije Srbije, istovremeno želeći da uradimo sve ono što smo obećali narodu kroz program koji smo nazvali Skok u budućnost Srbije EXPO 2027. Imao sam priliku da posle, verujem za moje prijatelje iz predsedništva SNS-a, ne tako dugog vremena kažem sve ono što vidim, sve ono što znam.

– Mislim da je za nas od presudnog značaja da osiguramo bezbednost i mir i da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji koju je u izuzetno teškoj situaciji i dobili smo informacije da nema nikakvog napretka u razgovoru međunarodnih predstavnika sa prištinskim političarima. Tražićemo rešenje do poslednjeg trenutka. Detaljno sam o tome obavestio predsedništvo stranke. Govorili smo o predstojećim investicijama. Vranje će uskoro, ja verujem u maju, najkasnije početkom juna dobiti jednu veliku fabriku, odnosno krenuće se sa izgradnjom jedne velike, moćne, važne fabrike, jedne ogromne investicije u stotinama miliona evra, najveće do sada za Vranje. Veoma sam ponosan na tu činjenicu i srećan i mislim da je to velika vest za Vranje. Govorili smo i o tome naravno koliko je važno da podignemo našu odbrambenu industriju u uslovima kada Evropska unija već donosi zvanične odluke o militarizaciji kontinenta i kada za 50 i 60% povećavaju snagu svoje vojne industrije, Srbija mora da dodatno pojača vojnu industriju i dodatno da ulaže novac i to nije mali novac za nas, to su velika opterećenja, ali moramo da radimo ukoliko želimo da ostanemo kao suverena, nezavisna i slobodna zemlja.

– Međutim, postoji jedan značajan deo funkcionera čiji odnos prema ljudima je na lošem nivou. Taj odnos odnosi se ili na zanemarivanje svojih obaveza ili potreba običnih ljudi, ili sa druge strane u još gorem arogantnom i bahatom ponašanju prema običnim ljudima. I onda i svi oni drugi ljudi koji se trude, muče i bore svakoga dana spadaju loši samo zato što neki misle da im je dozvoljeno sve i da im niko ne može ništa i da su nezamenljivi i na svojim funkcijama, jer imaju, kako to sami kažu, velika leđa koja su na različite načine obezbedili. To je bila moja molba upućena predsedniku Vučeviću i ostalim članovima predsedništva stranke.

– Razgovarali smo o formiranju pokreta i predsedništvo stranke je načelno dalo saglasnost. Mi ćemo uskoro izaći sa tim. Pokret nije stvar koja se formira za izbore. Mi ne pravimo pokret ad hoc da bi neko dobio jedno poslaničko mesto više ili manje ili mesto u vladi više ili manje. Pokret se pravi da bi se zemlji pomoglo u najtežim uslovima. Pošto treći put govorim o najtežim uslovima, želim da vam kažem da ja verujem da su i pred Srbijom i pred svetom najteža vremena do sad. Ekonomski za nas su najbolja vremena. Geopolitički najteža vremena. Upravo govorim zbog onoga što se zbiva u Ukrajini, govorim zbog onoga što se zbiva u mnogim drugim mestima širom zemljine kugle i što se neće zaustaviti sutra. Ukoliko se ne zaustavi do maja, plašim se da ćemo doći do katastrofe neviđenih razmera. Moje poslednje nade su da to do sredine ili kraja maja može da se zaustavi. Ako ne bude tako, teško da će u godinama koje su pred nama to moći da se zaustavi bez posledica koje će biti katastrofalne po ceo svet. I u skladu sa tim moramo da se pripremamo, jer mi tu smo mali, niko nas ništa i ne pita, ali ćemo svakako osetiti posledice kao što smo i do sada osećali posledice, a da čak mnogi nisu ni primetili, nisu ni razumeli koliko je teško bilo upravljati zemljom i držati i čuvati mir i stabilnost i sve drugo. Nama je danas ili juče preminula jedna mlada žena od cistične fibroze. Iz Užice je primljena u Kragujevcu i preminula je zato što je kasno dobila lek. Mi dajemo samo za lekove za retke bolesti 7,2 milijarde, više nego ikada. I zamolio sam ih da pronađemo načina da taj lek bude dostupan svima, pa makar morali da podignemo za još 50 miliona evra ili za još 6 milijardi. Da bismo bukvalno pokrili svakoga, nemojte me držati za reč, Triftaki, Traftiki, nisam lekar pojma, nisam farmaceut da bih znao kako ime leka.

Kandidat za predsednika NS biće Ana Brnabić. 

Miloš Vučević se kratko obratio javnosti.

– Neke odluke smo danas doneli. Neke odluke ćemo doneti u periodu koji je pred nama u rkatkim rokovima. Ovo sve što smo razgovarali, jesmo u koordinaciji sa predsednikom. Razgovarali o geopolitičkoj situaciji koja se naravno prelama, reflektuje na državni i nacionalni nivo. Razgovarali o našim daljim aktivnostima u predizbornim kampanjama koje nas čekaju, pre svega na lokalnom nivou. Kao što sam rekao neke odluke smo danas doneli, neke odluke ćemo doneti u periodu koji je pred nama, u vrlo kratkim rokovima.

Sednici su prisustvovali predsednik SNS Miloš Vučević, Aleksandar Vučić kao i funkcioneri Vladimir Orlić, Aleksandar Šapić, Siniša Mali, Milenko Jovanov, Jelena Tanasković, Irena Vujović, Nikola Selaković, Aleksandar Martinović, Petar Petković, Nikola Selaković, Arno Gujon, Nebojša Stefanović, Goran Vesich, Darija Kisic…

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare