SRPSKA PRIVREDA NASTAVLJA NAPRED: BDP i dalje raste, očuvano tržište rada, stopa zaposlenosti 50,5 %, a javni dug pod kontrolom

Privreda Srbije nastavlja da raste i da se razvija, a to nam potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je naš privredni rast u četvrtom kvartalu 2023. godine ubrzao na 3,8 odsto BDP-a, dok smo u celoj prošloj godini ostvarili rast od 2,5 odsto. Pritom, nominalni rast BDP-a u 2023. godini je iznosio 69,5 miliijardi evra, odnosno 8.150,5 milijardi dinara, što je za 47 milijardi dinara više od procene, objavio je Siniša Mali, ministar finansija na svom Instagram nalogu.

– Ako se samo prisetimo 2012. godine, kada je naš BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, vidimo koliko je Srbija napredovala od tada i koliko je naša ekonomija danas jaka, a javne finansije u potpunosti stabilne. I u ovoj godini očekujemo dalji rast i razvoj – rast BDP-a od čak 3,5 odsto, što nas vodi ka cilju koji smo postavili da do kraja 2027. godine, vrednost svega proizvedenog u Srbiji, ako budemo neumorno i vredno radili, dostigne čak sto milijardi evra – napisao je ministar.

Važno je pomenuti i da je u potpunosti očuvano tržište rada, da je stopa zaposlenosti u četvrtom kvartalu iznosila 50,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na nivou od 9,1 odsto. Pritom je javni dug apsolutno pod kontrolom, a tokom prošle godine smo privukli rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra.

Jasno je, kaže Mali, da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, Srbija nastavlja da se razvija i napreduje. Došli smo u vreme ubrzanog rasta, a realizacija programa “Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027” daće dodatni vetar u leđa privrednom rastu naše zemlje i građanima omogućiti još bolji kvalitet života.

UDARNA VEST.rs (kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare