Hamas upozorava da će prekinuti pregovore o taocima zbog SMRTONOSNOG NAPADA U GAZI: Oglasila se i Bela kuća

Hamas je danas upozorio da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima o oslobađanju talaca nakon što je, prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti u Gazi, ubijeno više od 100 Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć u Gazi.

„Pregovori koje vodi rukovodstvo pokreta nisu otvoren proces po cenu krvi našeg naroda“, navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.

Zvaničnik Hamasa Izat al-Rišk rekao je da trenutni pregovori sa Izraelom neće biti „pokriće za nastavak zločina neprijatelja“, navodi Al Džazira.

Podsetimo, više od 100 Palestinaca ubijeno dok su čekali na isporuku pomoći u severnoj Gazi, a za koje je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas okrivilo izraelske snage, a palestinski mediji pozivaju se na medicinske izvore koji kažu da su izraelske trupe pucale na masu.

Izraelski vojni izvor rekao je da su vojnici otvorili vatru jer su verovali da su vojnici „ugroženi“. U saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) se takođe navodi da su desetine poginulih koje su gazili i pregazili kamioni.

Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa tvrdi da su u izraelskim vojnim udarima ubijena 104 Palestinca i ranjeno još 700.

Bela kuća: Ozbiljan incident

Bela kuća danas je saopštila da ispituje izveštaje prema kojima su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaza, opisujući to kao „ozbiljan incident“.

„Oplakujemo gubitak nevinih života i prepoznajemo strašnu humanitarnu situaciju u Gazi, gde nevini Palestinci samo pokušavaju da prehrane svoje porodice“, istakao je portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće.

On je dodao da incident naglašava važnost širenja i održavanja protoka humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući i period tokom potencijalnog privremenog prekida vatre, prenosi Rojters.

UDARNA VEST.rs (blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare