„GOVORILI SMO O TOME KAKO DOĆI DO MIRA“ Vučić nakon sastanka sa Zelenskim u Tirani: Celu noć su trajali pregovori oko deklaracije podrške Ukrajine (FOTO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim tokom boravka u Tirani. Nakon toga se obratio građanima.

– Govorili smo o svim važnim temama. Sad se i jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu dveju zemalja, i drugim važnim temama, inicijativama za mir, i kako do mira da se dođe – rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

– Sve više čini mi se, ako smem da kažem, a da ne preteram, da je glas Srbije sa poštovanjem slušan ovde, pa čak i od predsednika Zelenskog koji je pokazao poštovanje prema Srbiji. Kada izražavaju stavove neke protiv Ukrajine, moram da kažem da to ne razumem. Razumem ja naš odnos i prema Rusiji, sve ja razumem odlično. Ali ne razumem negativan odnos prema Ukrajini jer Ukrajina ništa negativno protiv Srbije nije uradila. Nije priznala ni nezavisno Kosovo, naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi – poručio je Vučić.

– Ceo dan, nekoliko dana, posebno juče celu noć do 8 jutros su trajali pregovori oko teksta deklaracije, na kraju su ostale 3 sporne stvari. Ušli su sa tekstom jer su želeli da i Srbija bude tu da niko ne iskače jer sam ja rekao, postoje stvari gde možemo da pravimo kompromis, ali i one gde ne možemo ni za živu glavu, ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer ne mogu da rušim politiku Srbije, a politiku ili imate ili nemate. U redu je da budete fleksibilni oko sitnica, ali da srušite politiku države, to ne mogu da radim – dodao je.

Podsetimo, Vučić je stigao danas na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa gde su ga sačekali premijer Albanije Edi Rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U prestonici Albanije su povodom samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne Palate postavljen je natpis “Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa“.

Zbog dolaska Zelenskog brojne ulice su zatvorene za saobraćaj, a na centralnim ulicama je prisutan veliki broj bezbednosnih snaga.

UDARNA VEST.rs (blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare