HITNO SAOPŠTENJE: Koje države članice NATO i EU razmatraju slanje trupa u Ukrajinu? 

Evropski lideri razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu

Slovački premijer Robert Fico izneo je informaciju da nekoliko država NATO i EU razmatra slanje vojnika u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi. Ova vest je izazvala pažnju javnosti, s obzirom na prethodni stav Fica koji se dugo protivio slanju vojne pomoći Ukrajini.

Slovačka neće slati vojnike u Ukrajinu

Premijer Fico je istakao da Slovačka, iako članica NATO i EU, neće slati vojnike u Ukrajinu, upozoravajući na rizik od neposredne eskalacije sukoba. Ova odluka Slovačke predstavlja značajan stav u kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini.

Sastanak evropskih lidera u Parizu

Jedan broj evropskih lidera trebalo je da se okupi u Jelisejskoj palati u ponedeljak kako bi razmotrili aktuelnu situaciju u Ukrajini. Francuska je najavila da je cilj sastanka bio slanje poruke odlučnosti Moskvi, s obzirom na to da rat u Ukrajini ulazi u treću godinu.

Stav NATO i isporuka oružja Kijevu

Članice NATO su isporučile milijarde dolara oružja i municije Kijevu i pružaju obuku ukrajinskim snagama. Međutim, lideri NATO ističu da zapadna vojna alijansa želi da izbegne direktni sukob sa Rusijom, što bi moglo dovesti do globalnog rata.

Napredak ruskih trupa u Ukrajini

Institut za proučavanje rata saopštio je da su ruske trupe napredovale na tri lokacije u Ukrajini. Američki istraživački centar je potvrdio ove informacije, navodeći da su moskovske snage ostvarile napredak u blizini Bahmuta, Avdijevke i zapadnog Zaporožja.

Ukrajinski izveštaj o sukobima

U ukrajinskom izveštaju se ne pominju ruski dobici u regionu Donjecka, žarištu ofanzive Moskve. Zabeleženi su sukobi oko Avdijevke, koju su prošle nedelje zauzele ruske snage, kao i druga područja koja se mesecima bore.

Ove informacije izazivaju zabrinutost među evropskim liderima i postavljaju pitanje daljeg razvoja situacije u Ukrajini.

UDARNA VEST.rs (Republika/Telegraf)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare