„PUTIN ĆE LANSIRATI NUKLEARNO ORUŽJE U SVEMIR!“ Američki obaveštajci tvrde: Ovo je cilj ruskog lidera za ovu godinu

SAD su upozorile Evropu da bi ruski predsednik Vladimir Putin ove godine mogao da lansira nuklearno oružje u svemir.

Američki obaveštajni izvori već su upozorili da se Putin sprema za ovo, ali, do sada, nije najavljen nikakav konkretan vremenski okvir, piše britanski „Metro“.

Obaveštajni izvori su nagovestili da bi Putin mogao da “pošalje” bezopasnu “lažnu” nuklearnu bojevu glavu u svemir kako bi “Evropu i NATO ostavio da nagađaju o ruskim sposobnostima”, objavio je „Njujork tajms„.

Kremlj je ranije ove nedelje porekao raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u svemir. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je to pokušaj SAD da natera Kongres da odobri dodatnu pomoć Ukrajini.

Putin je, s druge strane, rekao da je Rusija “kategorički protiv” postavljanja nuklearnog oružja u svemir tokom sastanka sa Šojguom.

– Ne samo da pozivamo na poštovanje postojećih sporazuma koje imamo u ovoj oblasti, već smo mnogo puta predlagali da ojačamo zajedničke napore po ovom pitanju – rekao je Putin.

Strahovi Amerikanaca su ipak pojačani, posebno nakon što je Putin u sredu posetio fabriku avijacije i leteo strateškim bombarderom Tu-160M, najmodernijim u ruskoj floti, a američka štampa navodi “da taj bombarder može da stigne do SAD i da nosi više od 20 nuklearnih glava”. Dalje se navodi, da Putin razvija i druga oružja poput bespilotnog nuklearnog torpeda “Posejdon” koji može iz Rusije da stigne do – Kalifornije.

Ako Rusija postavi nuklearno svemirsko oružje, ono bi se nalazilo unutar satelita i bilo bi sposobno da uništi “rojeve” komercijalnih i vojnih satelita koji kruže oko njega. Za razliku od drugog nuklearnog oružja, ono ne bi bilo dizajnirano da pogodi neprijateljske gradove ili zemlje.

Ipak, takvo oružje to bi moglo da uništi satelite poput “Starlinka” Ilona Maska i one koji pripadaju Indiji i Kini, upozorio je državni sekretar SAD Entoni Blinken. On je pozvao upravo te zemlje da iskoriste svoj uticaj kako bi pokušali da “ubede Putina da ih ne lansira u svemir”.

Šojgu je odgovorio i na ove spekulacije.

– Nemamo nikakvo nuklearno oružje raspoređeno u svemiru, niti elemente nuklearnog oružja koji se koriste na satelitima, niti polja stvorena da bi sprečili efikasan rad satelita. Nemamo ništa od toga, a oni znaju da nemamo, ali i dalje prave buku – rekao je.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare