POČINJU KONSULTACIJE O NOVOJ VLADI Zbijaju se redovi, spekulacije se nižu, a kladionice POVUKLE KVOTE za premijera i ministre

Ko će biti premijer, i ko će činiti novu Vladu Srbije možda će biti poznatije već početkom nedelje, za kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio konsultacije strankama koje su prešle cenzus na decembarskim izborima. Kako sada stvari stoje, najrealnije je da vladu naprave iste stranke koje su činile i prethodnu, i to je je jedino što je za sada gotovo sigurno.

Ono što nije, a o čemu se spekuliše već neko vreme, jeste da li je za Nemanjinu 11 viđen i neki od dva dela pokreta „Mi – Glas iz naroda“, onaj koji je nakon raskola u dva čina ostao u Skupštini Srbije pod ovim imenom, ili pak onaj poslanički klub u kome će se naći  Branimir Nestorović i Aleksandr Pavić koji su pre nekoliko dana napistili „Mi“. Još se ne zna koliko će ko tačno u ovoj raspolućenoj organizaciji imati poslanika, a pretpostavlja se da će od šest odbornika u Beogradu pokretu pripasti dva, Nestoroviću dva i dva Aleksandru Jerković koji se prvi odmetnuo.

Nakon odlaska Nestorovića, u pokretu „Mi“ tvrde da neće podržati ni vlast ni opoziciju, pa ostaje da se vidi da li će se nešto promeniti u narednih nekoliko dana, odnosno do 1. marta za kada je zakazan nastavak konstitutivne sednice beogradske skupštine.

„Mi“ se pocepali na delove

SNS već neko vreme tvrdi da ima većinu u Beogradu, ali da će prihvatiti da formira vlast samo ukoliko pokret „Mi – glas iz naroda“ bude imao jedinstven stav o tome. Međutim, nakon podele odborničke grupe na tri dela, jasno je da pokreta, onakvog kakav je bio pred same i na dan izbora, jasno je da ovaj pokret ne može imati jedinstven stav o bilo čemu.

– Sa Nestorovićem će sigurno otići i Borislav Antonijević, ali nisu rekli šta će dalje raditi. Samo su rekli da će napraviti svoju organizaciju. Dva odbornika iz Obrenovca su ostala uz nas, i nastavljamo po istim principima, vodićemo potpuno istu politiku bez saradnje sa vlastima. Na ponovljenim izborima nastupaćemo sami – rekao je Branko Pavlović, jedan od osnivača pokreta „Mi, glas iz naroda“ za Blic.

Milica Zavetnica viđena za vladu?

Među spekulacijama i je i ta da bi ministarsku funkciju možda mogla da dobije i Milica Đurđević Stamenkovski, čija je stranka „Zavetnici“ ostala ispod cenzusa na decembarskim izborima.

Konstitutivna sednica Narodne skupštine počela je 6. februara kada su poslanici položili zakletvu u više nego naelektrisanoj atmosferi, zbog čega je zasedanje prekinuto i sve do danas nije nastavljeno. Nije izabran ni predsednik parlamenta.

Konsultacije od ponedeljka

Ono što se pak zna, jeste da će Vučić započeti konsultacije sa poslaničkim grupama u vezi sa formiranjem nove vlade.

– Od ponedeljka ću krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom, sa onima koji žele da poštuju Ustav i zakon, da razgovaraju, a posle toga ću biti spreman da odredim mandatare. Ušli smo u proces koji je važan za formiranje nove skupštine i vlade, sada kada su verifikovani i uveren sam da možemo to da uradimo relativno brzo i efikasno – poručio je Vučić na RTS.

Pre nešto više od mesec dana Vučić je najavio da će nova vlada biti formirana u martu, iako zakonski rok za to ističe tek početkom maja.

Ko ima koliko poslanika

  • SNS – 129 poslanika
  • „Srbija protiv nasilja“ – 65
  • SPS – JS – 18
  • Koalicija NADA – 13
  • „Mi – Glas iz naroda“ – 13 poslanika
  • SVM – 6
  • Ujedinjeni za pravdu, Usame Zukorlić – 2
  • SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin – 2
  • Ruska stranka – 1
  • Politička borba Albanaca se nastavlja, Šaip Kamberi – 1

SNS je osvojio većinu mandata zbog čega može samostalno da formira novu vladu. Ipak, očekuje se da novu vladu čini stara koalicija u kojoj bi pored SNS bili i SPS-JS, SVM, a moguće i još neka stranka manjina. 

Ko će biti premijer, a ko ministri?

Kada je reč o personalnim rešenjima, očekivanja su da neće biti drastičnih promena u odnosu na prethodni sastav vlade. Biće zanimljivo videti ko će biti premijer, pošto je Vučić rekao da je dosadašnja predsednica vlade Ana Brnabić „izrasla u velikog borca“, ali „teško da će opet biti premijerka“.

Vučić je pre izvesnog vremena ocenio rad vlade u prethodnom periodu.

– Moram da kažem da je Ana vredna, ne mogu da kažem za neke da nisu vredni, a nažalost, nisam zadovoljan ponašanjem mnogih. Čini mi se da oni ne razumeju težinu zadatka pred nama. Čini mi se da oni ne razumeju šta smo mi prezentovali. To će biti u istorijskim udžbenicima jer niko nikada to neće postići.Obično kad vikend dođe, Ana se ponekad našali, radili su, video sam Šapića i Malog i Vučevića, video sam da su radili – naveo je Vučić.

Brnabić favorit na kladionicama

Interesantno da su kladionice poslednjih dana povukle kvote za klađenje na premijera i ministre u novoj vladi što bi moglo da znači da je formiranje vlasti u Nemanjinoj 11 blizu.

Brnabić se, inače, na kladionicama najbolje kotirala za mesto novog-starog premijera s tim što su bukmejkeri velike šanse za čelo vlade davali i Milošu Vučeviću, ministru odbrane odnosno Siniši Malom, ministru finansija.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare