Ana Brnabić na izložbi u EU centru povodom dve godine od rata u Ukrajini

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvuje danas u EU centru u Beogradu, povodom dvogodišnjice sukoba u Ukrajini, otvaranju izložbe fotografija koje prikazuju humanitarnu pomoć koju su EU i Srbija uputile Ukrajini kako bi se ublažile posledice rata.

Otvaranju izložbe koju čine 22 fotografije, prisustvuje i šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Kako navode u EU centru, Evropska unija, njene države članice i evropske finansijske institucije su do sada obezbedile sveobuhvatnu podršku Ukrajini i njenom narodu u vrednosti od preko 88 milijardi evra, uključujući i pomoć država članica EU koje su obezbedile privremeno utočište za četiri miliona ukrajinskih izbeglica od početka rata.

Na osnovu odluke o pružanju privremene zaštite raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine, Vlada Srbije je u 2022. godini izdvojila oko 98 miliona dinara, a u 2023. godini oko 118 miliona dinara.

Takođe, uputila je donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima unutar i van Ukrajine, kroz UN sistem i donirala dva sanitetska vozila u vrednosti od 300.000 evra, kao i elektro-energetsku opremu od izuzetnog značaja za podršku ukrajinskom elektro-energetskom sektoru, navode u EU centru.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare