Obeleženo 240 godina postojanja KBC Zemun: Dodeljene svečane plakete za doprinos razvoju zdravstva, prosvete i nauke

Održana je Svečana akademija povodom obeležavanja 240 godina postojanja Kliničko bolničkog centra Zemun na kojoj su dodeljene svečane plakete u znak priznanja i doprinosa razvoju zdravstvenog sistema u našoj zemlji. Za dela hrišćanske ljubavi i rad na razvoju zdravstva, prosvete i nauke, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, dodelio je KBC Zemun Orden Svetog Save drugog stepena.

Prisutnima su se obratile predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je tom prilikom podsetila da je Vlada Srbije za poslednjih šest godina uložila ukupno 853,8 miliona dinara kako bi bili poboljšani i modernizovani uslovi rada i lečenja u toj zdravstvenoj ustanovi, ministarka zdravlja Danica Grujičić, a direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović istakao je da je obeležavanje 240 godina postojanja ustanove obaveza delikatnog nasleđa koje naša zemlja čuva i neguje.

– Treba svi da shvatimo koliko je u 240 godina prošlo bolesnih ljudi kroz ovu ustanovu, tražeći i nalazeći lek za svoje bolesti, dobru negu, toplu ljudsku reč i pomoć u teškim trenucima, kazao je Stojanović.

Današnja svečanost započela je intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, a nakon obraćanja govornika dodeljene su svečane plakete, među ostalima, premijerki Ani Brnabić, patrijarhu Porfiriju, ministarkama Danici Grujičić, Slavici Đukić Dejanović i Jeleni Begović, kao i direktorki RFZO Sanji Radojević Škodrić, zatim predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti Zoranu Kneževiću, rektoru Beogradskog univerziteta Vladanu Đokiću, princu Aleksandru i princezi Katarini Karađorđević i predsedniku Privremenog organa Grada Beograda Aleksandru Šapiću.

Zemunska bolnica, današnji Kliničko bolnički centar Zemun, osnovana je 1784. godine i najstarija je bolnica u Srbiji. Novi rendgen aparat nabavljen je već 1901. godine, samo jednu godinu pošto je dodeljena Nobelova nagrada za otkriće X zraka. Pod nazivom Kliničko bolnički centar Zemun bolnica deluje od 31. decembra 1983. godine.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare