„IMAĆEMO JOŠ JEDAN RAT“ Stručnjaci upozoravaju: Baltičke zemlje u strahu, sve liči na Putinovu MASKIROVKU

„Ukrajina i Evropa su najveći gubitnici u ovom ratu. Naravno uz Rusiju“, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević gostujući u „Jutro na Blic“. Dve godine je prošlo od početka rata u Ukrajini, njegov kraj ne samo da se ne nazire, već je stanje na frontu takvo da kao posledicu ima da se sve više govori o militarizaciji na globalnom nivou.

Gosti „Jutra na Blic“ Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, i Zoran Milivojević, karijerni diplomata,istakli su da rat dobija sve veće razmere, i da su šanse male da se on zaustavi u ovoj godini.

Ceo ishod ovog sukoba, ističu, u mnogome će zavisiti i od izbora u Americi, koji će se održati krajem godine.

– Rat Ukrajine i Rusije sada dobija veće razmere kada pogledate kako to izgleda na frontu. Izgleda da nema šanse da se ovo zaustavi. Front je i dalje taj koji odlučuje o uslovima. Više efekta rata proizvode posledice koje teraju na dijalog i političko rešenje, nego što je to front – kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Ističe i da je slavljenje ruske pobede kod Avdijevke preterano, jer su obe strane daleko od ispunjenja svojih ciljeva. Rat će trajati i dalje, a kako vidimo i to pitanje je ušlo u kampanju za američke izbore, navode.

Ivan Miletić podseća i da je ovaj trenutni sukob samo nastavak situacije na Krimu od pre deset godina.

– Ako Rusija bude uspela da dostigne svoje ciljeve, i ako se ovaj sukob završi, to nam samo govori da će doći i do trećeg rata između ove dve zemlje. Ako Rusija ostvari ove ciljeve, mi možemo očekivati ponovni sukob za nekih desetak godina – istakao je Miletić.

Baltičke zemlje u strahu, Putinova maskirovka ponovo na delu

Ivan Miletić ističe i da su Baltičke zemlje u strahu da će ih Vladimir Putin označiti kao svoj sledeći cilj.

– Sa druge strane, postoje i glasovi iz Baltičkih zemalja da Rusija planira da duplira svoju vojsku, a to znači da će oni biti sledeći cilj. Kod njih postoji strah da kada Rusija završi svoj posao sa Ukrajinom, da će krenuti na njih. Putin je rekao i da neće napasti Ukrajinu, pa se to desilo, to sve liči na njihovu maskirovku. Vrlo je jasno da Rusija ima tu i ekspanzionističku politiku, što smo čuli od samog predsednika Putina, čim imate negiranje nekih nacija, to je vrlo jasno u istoriji šta to znači – kaže Miletić.

Ističe i da su Rusi rešili svoje oklopne probleme, i da rade na poboljšanju svoje vojne opreme.

Ulazak Ukrajine u NATO samo komplikuje stvari

To više nije pitanje da li će Ukrajina ući u NATO, pitanje je samo kada će, ističu stručnjaci. Taj ulazak imaće za cilj da Rusija zaustavi svoje ratne aktivnosti, međutim to će tek tada zakomplikovati stvari, navode gosti „Jutra na Blic“.

– Glavna posledica ovog rata je da mi ulazimo u ponovnu militarizaciju. Govori se o evropskim vojnim snagama. Glavna tema je vojna priča i to znači da sredstva svuda idu prema tome. Ušli smo u ciklus militarizacije i u Evropi i na globalnom planu. Kada je reč o Ukrajini, Zapadu je jedan od ciljeva i da se očuva režim. Takođe, efekti rata rastu, a diktira ih situacija na frontu – istakao je Zoran Milivojević.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare