„KAKO JE TO JEDNOM REKAO PUTIN – POTONULA JE“ Evo na šta je spala ruska Crnomorska flota: „Ne uspeva svaki Cezar da umre dvaput u jednom danu“

Nakon uništavanja velikog ruskog desantnog broda “Cezar Kunikov”, navodno je svega pet od 13 brodova ruske Crnomorske flote ostalo u službi.

– Kao što je predsednik Ruske Federacije jednom rekao, “potonula je” – rekao je Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske mornarice za Radio Svoboda, odnoseći se na komentare Vladimira Putina o ruskoj podmornici „Kursk“ koja je potonula 2000. u Barencovom moru sa svih 118 članova posade.

– Stoga možemo njegovim rečima da komentarišemo ono što se dogodilo velikom ruskom desantnom brodu “Cezar Kunikov”. Naše kolege iz Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine ponovo su izbacile još jedan nepotrebni objekt iz Crnog mora – rekao je on, prenela je “Ukrajinska pravda”. 

Pletenčuk se takođe našalio na konto toga što je brod uništen na dan smrti sovjetskog oficira Cezara Kunikova po kojem je dobio ime.

– Možda je to bila loša sreća. Ne uspeva svaki Cezar da umre dvaput u jednom danu – rekao je on.

Šta se dogodilo “Cezaru”?

Ujutro 14. februara eksplozije sa mora odjeknule su na Krimu, posebno na Jalti, Mishoru, Alupki i Simicu, navodi “Ukrajinska pravda”. Javni kanali su preneli da je veliki desantni brod napadnut kod Mishora i da su Rusi poslali drugi brod i helikoptere Mi-8 i Ka-27 u akciju spasavanja.

Rusko Ministarstvo odbrane, navodi list, izvestilo je samo o presretanju šest dronova iznad mora. 

Izvori iz Odbrambene obaveštajne agencije Ukrajine rekli su listu da su njihovi dronovi pogodili veliki brod “Cezar Kunikov” u Crnom moru. Kasnije je agencija zvanično saopštila da su ratni brod potopili pomorski dronovi “magura V5”, te objavila video. Generalštab Ukrajine takođe je potvrdio izveštaje o uništavanju “Cezara”, koji je bio u vodama kod Alupke.

“Ostalo im je pet od 13 brodova”

Ovo je drugi uspešan ukrajinski udar u Crnom moru ovog meseca na brodove ruske mornarice, nakon što je pre skoro dve nedelje potopljen ratni brod “Ivanovec”. Drugi ruski desantni brod, “Novočerkask”, pogođen je u decembru u luci Feodosija.

Kako je rekao Pletenčuk, nakon potapanja “Cezara”, u službi ruske Crnomorske flote ostalo je pet od 13 brodova, prenela je “Ukrajinska pravda”.

Viši ukrajinski bezbednosni zvaničnik rekao je u decembru da je već uništeno 20 odsto ruske Crnomorske flote. Ukrajinska vojska, kako navodi Rojters, kaže da je “uništila” 25 ruskih vojnih plovila i brodova i jednu podmornicu od početka rata.

“Sada moraju da menjaju metode”

Pletenčuk je ukazao da je ruska Crnomorska flota primorana da menja metode nakon što su ukrajinski dronovi uništili “Ivanovec” kod Krima.

On je u ponedeljak na nacionalnoj televiziji rekao da Crnomorska flota sada pomera svoj fokus sa sprovođenja borbenih operacija protiv Ukrajine na usredsređivanje na odbranu i zaštitu svojih baznih tačaka, obuku mornara i nadzor nad civilnim brodovima, preneo je “Njuzvik”. 

– Rusi su proveli nekoliko dana razmišljajući i analizirajući incident sa “Ivanovecom”. Čak je obustavljen i proces obuke, što je već nestandardna odluka za Crnomorsku flotu – rekao je Pletenčuk.

“Ivanovec”, kojeg su ukrajinski pomorski dronovi potopili 1. februara tokom noći, bio je 26 ruski brod koji je Ukrajina uspešno pogodila od početka rata u februaru 2022, prema nezavisnom ruskom izdanju “Insajder”.

Pletenčuk je rekao da Rusija sada raspoređuje brodove Crnomorske flote “pre svega iz bezbednosnih razloga” i da “prebacuje plovila u druge luke, uključujući Tuapse i Soči”.

Nacija bez mornarice potapa Crnomorsku flotu 

Iako je Ukrajina započela rat bez mornarice, potopivši svoju jedinu fregatu kako bi sprečila da padne u ruke Rusije, Kijev je postepeno odgovarao na dominaciju Moskve u Crnom moru kroz raketne napade velikog dometa i inovativnu upotrebu morskih dronova.

Kao rezultat toga, Moskva je bila prinuđena da povuče najveći deo svoje crnomorske flote iz svoje glavne baze na Krimu u Novorosijsku, dok je Ukrajina uspela da ponovo pokrene izvoz žita iz Odese i drugih obližnjih luka, vraćajući ih u predratno stanje.

Morski dronovi, koje su kreirali Ukrajinci, zasnovani su na modifikovanim džet-ski skuterima, koštaju desetak hiljada dolara, operišu najčešće “u rojevima” i kontrolišu se daljinski. 

Rojters piše da su se novorazvijeni pomorski dronovi pokazali ključnima za Ukrajinu, suočenu sa moćnom Crnomorskom flotom. Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da je upotreba dronova “asimetrični način da se ponovo uspostavi ravnoteža bezbednosne slike u Crnom moru” i da pomaže rastu ukrajinske ekonomije kako bi izdržala ratne napore.

– Činjenica da ruska mornarica ne može da operiše u Crnom moru po svojoj volji, u poređenju s onim kako je mogla da deluje na početku ovog rata, je fundamentalni pomak u strateškoj poziciji u regionu Crnog mora – rekao je on Rojtersu.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare