AVDEJEVKA OSVOJENA, OVO JE SLEDEĆI CILJ RUSKE VOJSKE: Najteža situacija za ukrajinsku vojsku od početka rata – ovaj grad PADA SLEDEĆI! 

Posle povlačenja iz Avdejevke, ukrajinske kopnene snage su možda u najtežoj poziciji od prvih meseci ruskog napada u februaru 2022. godine, dok ruska vojska usmerava pažnju na novo, još jedno važno ukrajinsko uporište…

Ova nova faza sukoba dolazi nakon prvih meseci ruskog napada u februaru 2022. godine, a glavni fokus ruske vojske sada se premešta ka važnom ukrajinskom uporištu Vuhledar.

Ukrajini nedostaje municija, a obnova snaga nakon dve godine ratovanja postaje izazovna bez nove američke vojne pomoći. Ruski napadi su usmereni na pet ključnih pravaca, obuhvatajući gradove i mesta širom istoka i juga Ukrajine.

Ključne borbe sada se odvijaju u Marinki, Robotinu, Kremenju i Bahmutu, dok je zauzimanje Avdijevke omogućilo Rusima da usmere pažnju na još jedno značajno ukrajinsko uporište – Vuhledar. Rusi su u protekloj godini više puta pokušavali napad na Vuhledar sa juga, ali bez uspeha, pretrpevši poraz u jednoj od najvećih tenkovskih bitaka u ovom ratu.

Sa Marinkom pod kontrolom, ruske trupe sada mogu preći na napad na Vuhledar sa severa, navodi NJujork tajms. Trenutno se kroz selo Novomihajlovku, udaljeno oko 21 kilometar severoistočno od Vuhledara, odvija njihov napredak.

Precizan broj ruskih vojnika na tom pravcu nije poznat, ali ukrajinski zvaničnici tvrde da je oko 40.000 pripadnika ruske vojske zadržano u obližnjem Marijupolju za napade sa juga.

Nije jasno koliko će Rusi moći proširiti svoju ofanzivu izvan Avdejevke, niti koliko su Ukrajinci uspešno izgradili svoje nove linije odbrane, prenosi Tanjug.

Međutim, sledeći veliki populacioni centri, dom desetinama hiljada civila, nalaze se na samo 55 kilometara zapadno, što dodatno povećava zabrinutost u vezi sa daljim razvojem situacije na terenu.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare