ZELENSKI SE OGLASIO NAKON PADA AVDIJIVKE: Ukrajinski lider priznao da ne mogu da zaustave Ruse TRUPE FORMIRAJU NOVE LINIJE ODBRANE 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da je komanda Oružanih snaga Ukrajine odlučila da povuče trupe iz Avdijivke!

Zelenski je odgovarajući na pitanja na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji naglasio da je povlačenje logična odluka.

– To je fer i profesionalna odluka da se spasu životi Ukrajinaca. To je ispravna odluka, da ne bismo bili opkoljeni, doneta je odluka da se povučemo na druge linije – rekao je Zelenski.

Oružane snage Ukrajine, podsetimo, dobile su naređenje da se povuku iz Avdijivke koja se nalazi u okruženju ruskih snaga.

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Aleksandar Sirski saopštio je noćas odluku o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine iz grada koji jestrateški važan za kontrolu cele Donjecke oblasti..

– Na osnovu operativne situacije oko Avdijivke odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u defanzivu – napisao je Sirski na Fejsbuku.

Sirski je dodao da su vojnici „dostojanstveno ispunili“ svoju vojnu dužnost.

– Učinili su sve da unište najbolje ruske vojne jedinice i naneli su neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Preduzimamo mere za stabilizaciju situacije i očuvanje položaja. Životi vojnog osoblja su najveća vrednost. Avdijivku ćemo ipak vratiti – napisao je Sirski.

Prelazak Avdijivke u ruske ruke znači najveću promenu na više od 1.000 kilometara duge linije fronta otkako su ruske trupe zauzele Bahmut u maju 2023. godine.

Avdijivka, koje je praktično severno predgrađe Donjecka, pretvorena je tokom prethodnih desetak godina u najveću ukrajinsku tvrđavu iz koje su kretali svi napadi na proruske snage.

Grad zbog logistike ima mnogo veći strateški značaj za Rusiju od Bahmuta.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare