STIŽE “MOĆNA PODRŠKA“ KIJEVU: Zelenski i Makron potpisali ukrajinsko-francuski bezbednosni sporazum! (VIDEO) 

U svečanoj atmosferi Jelisejske palate u Parizu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i francuski predsednik Emanuel Makron večeras su potpisali značajan francusko-ukrajinski sporazum o bezbednosti.

Ovim istorijskim sporazumom, Francuska je obavezala se da će pružiti „do tri milijarde evra“ dodatne vojne pomoći Ukrajini tokom 2024. godine, čime pruža snažan signal podrške u očekivanju rastuće nestabilnosti u regionu.

Tokom konferencije za novinare koja je usledila, predsednik Makron nije štedeo reči u osudi ruskih postupaka, tvrdeći da je Rusija „izgubila svoje mesto i kredibilitet na međunarodnoj sceni„. Naglasio je da postoji jasna dinamika u kojoj je Ukrajina žrtva napada, a Rusija agresor koja „metodično destabilizuje svet“. 


Nakon potpisivanja sporazuma, predsednik Zelenski je izrazio zahvalnost Francuskoj na „moćnoj podršci“ koju su pružili Ukrajini. Ovo partnerstvo predstavlja ključnu tačku u očuvanju bezbednosti i suvereniteta Ukrajine u trenucima izazova.

Nije prošlo neprimećeno ni potpisivanje sličnog bilateralnog sporazuma između predsednika Zelenskog i nemačkog kancelara Olafa Šolca tokom istog dana. Kancelar Šolc je nazvao ovaj korak „istorijskim“ i potvrdio da će Nemačka nastaviti da pruža podršku Ukrajini u suočavanju sa ruskim agresorskim delovanjem, prenosi Tanjug.

Ova serija sporazuma predstavlja snažan diplomatski odgovor na izazove koje Rusija postavlja međunarodnom miru i bezbednosti. Regionalna podrška od strane Francuske i Nemačke dodatno jača poziciju Ukrajine u suočavanju s trenutnim izazovima.

UDARNA VEST.rs (republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare