PUTIN DONEO NOVU ODLUKU: Vojnicima neće biti svejedno zbog ovoga

Predsednik Rusije posmatrao je dešavanja na frontu i morao je da reaguje

Predsednik Rusije Vladimir Putin podići će starosnu granicu za vojne oficire na 70 godina.

Putin će se odlučiti na ovu promenu u vojsci kako bi povećao njenu moć i kako bi, jasno, povećao broj vojnika na frontu.

„Rusija predlaže nacrt zakona za podizanje starosne granice vojnog osoblja po ugovoru, uključujući i one koji su regrutovani pre juna 2023. godine, na 65 godina i 70 godina za oficire“, navodi se u objavljenom saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Veruje se da Rusija trenutno ima 1,3 miliona članova vojnog osoblja, što je dvostruko više od 780.000 ukrajinskih.

Uprkos tome što nije jasno koliko će tačno vojnika povećanje starosne granice imati u ruskoj vojsci broj bi mogao biti značajan jer skoro jedna trećina od 146 miliona ruske populacije je stara 55 godina ili više.

Britanski izveštaji navode da će Putinov plan „malo verovatno“ povećati vojne sposobnosti zemlje budući da povećanje starosne granice po prirodi ima postepen, a ne trenutni efekat.

Mnogi ruski vojnici su tokom rata pobegli, odbijajući da se bore, pri čemu je smanjen vojni broj na ruskoj strani, zbog čega bi usvajanje nacrta ovog zakona o povećanju starosti pomoglo da se gubici ublaže, prenosi Klix.ba.

Ukrajina takođe koristi ukidanje starosne granice da poveća vojnu mobilizaciju na svojoj strani.

Trenutno, zemlja pokušava da usvoji zakon o snižavanju minimalne starosne granice za mobilizaciju civila sa 27 na 25 godina.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare