NIJEDAN LIDER JOŠ NIJE PREŽIVEO OVOLIKU SRAMOTU! Zelenskom STIGLE vesti iz Amerike, OVO nije očekivao!

Moskva je više puta protestovala zbog širenja NATO-a prema svojim granicama, a predsednik Vladimir Putin naveo je nastojanje Ukrajine da se pridruži kao jedan od ključnih razloga za Specijalnu vojnu operaciju.

Na nedavnom intervjuu za ukrajinske medije, portparol Stejt departmenta Danijel Čisek poručio je Kijevu da pitanje pristupanja NATO-u neće biti na dnevnom redu na predstojećem samitu u Vašingtonu. Iako razume želju Ukrajine da postane punopravni član što je pre moguće, Čisek ističe da ovo pitanje neće biti razmatrano u julu 2024. godine, već verovatno posle rata.

Istorija pristupanja Ukrajine NATO-u

Priča o pristupanju Ukrajine NATO-u prvi put se pojavila 2008. godine, a intenzivirala nakon puča 2014. godine. Kijev je zvanično podneo zahtev za ulazak u NATO u jesen 2022. godine, ali su konstantni zahtevi Kijeva nailazili na oprez i protivljenje unutar same Alijanse, prenosi RT RT internešenel.

Reakcija Moskve i uloga Rusije

Moskva je više puta protestovala zbog širenja NATO-a prema svojim granicama, a predsednik Vladimir Putinnaveo je nastojanje Ukrajine da se pridruži kao jedan od ključnih razloga za Specijalnu vojnu operaciju. Ovo je samo jedan od faktora koji su doveli do eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine.

Protivljenje nekih članica NATO-a ulasku Ukrajine

Prema izveštaju „Forin polisi“, SAD i Nemačka navodno se protive ulasku Ukrajine u Alijansu iz straha da bi to moglo da izazove eskalaciju sukoba sa Rusijom. Ovo dodatno otežava proces pristupanja Ukrajine NATO-u, prenosi Alo.

Iako je želja Ukrajine da postane članica NATO-a jasna, čini se da će ovo pitanje ostati neizvesno sve dok se situacija na istoku Evrope ne smiri.

(RT internešenel/Alo)

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare