Zelenski pred godišnjicu smenio ključnog vojnog komandanta: Šta ova odluka znači za budućnost rata u Ukrajini? 

Nakon nekoliko nedelja spekulacije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je konačno smenio Valerija Zalužnog sa mesta vrhovnog komandanta vojske.

Mnogi ukrajinci Zalužnog vide kao pravog nacionalnog heroja, pa nije ni čudo što su se neki pitali zašto je on smenjen pred drugu godišnjicu rata i kakve će to posledice imati na nastavak sukoba sa Rusijom?

Činjenica je da smene vojnih zvaničnika nisu retka pojava, pogotovo tokom dužeg perioda borbenih dejstava.

Analitičari smatraju da je general Zalužni imao jednu od ključnih uloga u pružanju otpora ruskoj invaziji i da važi za vrlo popularnu ličnost u Ukrajini.

Međutim, iako funkcija visokorangiranog vojnog zvaničnika zahteva da osoba poseduje širok spektar osobina, čini se da popularnost nije na vrhu liste.

Kada je neka država u ratu, donošenje teških odluka je neminovno, a na vojnim komandantima i nosiocima najvažnijif funkcija pada najveći teret.

Zalužni je tokom rata vrlo brzo prihvatio zapadnu taktiku ratovanja. Zapad je obezbedio visokotehnološko oružje, moderne tenkove i rakete, kao i obuku za ukrajinske vojnike. Međutim, dugoočekivana prolećna kontraofanziva prošle godine nije ispunila zacrtane ciljeve.

Ukrajinski vojnici su se hrabro borili, ali je rat polako došao u iscrpljujuću fazu, a Zalužni je znao da ograničena sredstva koja imaju moraju da se sačuvaju.

Sa statičnom linijom fronta i slabljenjem zapadne podrške, politički pritisak je rastao da bi se postigao napredak u ratovanju. Ovo je stvorilo tenzije između vojnog i političkog rukovodstva, pri čemu je general Zalužni bio oprezan u vezi sa nastavkom ofanzivne akcije bez zapadne vojne podrške.

Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružane snage Ukrajine

Čini se da je kap koja je prelila čašu pala u novembru prošle godine kada je, u dugom eseju i intervjuu u časopisu The Economist, general Zalunji rekao da je rat dospeo u ćorsokak.

Kakva god da je stvarnost na bojnom polju, predsednik Zelenski je morao da stvori poverenje zapadnih saveznika da je pobeda i dalje moguća, ukoliko dobiju više vojne opreme i oružja, piše Sky news.

Priznanje da je Ukrajina u ćorsokaku, da Rusija i dalje zauzima 20 odsto ukrajinske teritorije, nije bilo od pomoći.

Dakle, predsednik Zelenski je odlučio da promeni pristup i strategiju.

Zalužni mogući kandidat na izborima?

Međutim, u takvim okolnostima, odluka o smeni popularnog komandanta ukrajinske vojske nosiće rizik.

Vojni udari se dešavaju kada vojska izgubi veru u svoje političke lidere, i očigledno je da predsednik Zelenski i general Zalužni imaju različite poglede kada je u pitanju sledeća faza rata.

Međutim, nakon nedelja širenja glasina, na kraju je dogovorena glatka tranzicija.

Novi šef ukrajinskih oružanih snaga je 58-godišnji general-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je stariji i još više borbeni oficir.

Ali, pošto će general Sirski naslediti iste vojne nedostatke koje je izazivao njegov prethodnik, teško je videti da će ova promena imati značajan uticaj na bojno polje.

Sirski takođe ima manje iskustva sa zapadnom vojnom doktrinom koja je u osnovi većine zapadne visokotehnološke municije.

Volodimir Zelenski Aleksandar Sirski

Što se tiče Zalužnog, analitičari dugo spekulišu o tome da bi on jednog dana mogao da se pojavi kao politički rival predsedniku Zelenskom na budućim izborima.

Primera radi, general Ajzenhauer, vrhovni komandant Savezničkih ekspedicionih snaga u Evropi u Drugom svetskom ratu, nije imao jasne političke ambicije na kraju rata, ali je nekoliko godina kasnije postao 34. predsednik SAD.

Međutim, u ovoj fazi ratovanja, malo je verovatno da će general Zalužni tražiti političku funkciju dok se rat sa Rusijom ne završi.

On se već  pokazao kao popularan i sposoban ratni vođa i biće veoma teško slediti ga.

Međutim, ponekad promena donosi nove perspektive i mogućnosti, a Zelenski se sigurno nada da će ova promena da donese novu perspektivu njegovoj zemlji kada su izgledi za pobedu u ratu u pitanju.

Ono što je sigurno je da vreme nije na strani Zelenskog i verovatno će mu trebati više od promene vojnog rukovodstva da bi preokrenuo tok rata u korist Ukrajine.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare