ČUVENI PREMIJER UMRO SA SUPRUGOM UZ POMOĆ EUTANAZIJE: Otišli držeći se za ruke posle 70 godina zajedničkog života (VIDEO)

Dris van Agt, nekadašnji premijer Holandije, preminuo je uz pomoć eutanazije zajedno sa suprugom.

Vest je petak objavila organizacija za ljudska prava koju je osnovao The Rights Forum. Dris van Agt i njegova supruga imali su 93 godine i oboje su već duže vreme bili krhkog zdravlja.

– Preminuo je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom, osloncem i sidrom, Eugenijom van Agt-Krekelberg, sa kojom je bio više od 70 godina i koju je uvek oslovljavao s „moja devojka“ – objavila je organizacija.

Par je preminuo u ponedeljak dok jesahrana održati na privatnoj ceremoniji u gradu Najmegenu.

Van Agt je bio demohrišćanski premijer Holandije od 1977. do 1982. godine.

Mediji podsećaju da je Van Agt vremenom postao sve progresivniji i na kraju je napustio Demohrišćansku stranku 2017. godine zbog ideoloških razlika po pitanju Izraela i Palestine. Van Agt je inače nakon posete Izraelu 1999. godine postao sve glasniji o svojoj podršci palestinskom narodu dok je svoje iskustvo sa tog putovanja nazvao „obraćenjem“.

Političar je 2019. godine pretrpeo izliv krvi u mozak dok je držao govor na komemoraciji za Palestince i nikada se nije u potpunosti oporavio.

Holandski premijer Mark Rute, koji je Van Agta nazvao svojim „pradedom na dužnosti“, pohvalno je govorio o bivšem političaru.

– Svojim jedinstvenim jezikom, svojim jasnim uverenjima i upečatljivom prezentacijom, Dris van Agt dao je boju i suštinu holandskoj politici u vreme polarizacije i stranačke obnove – izjavio je Rute.

Holandska kraljevska porodica se takođe oprostila od Van Agta.

– Preuzeo je administrativnu odgovornost u turbulentnom vremenu i uspeo je da nadahne mnoge svojom upečatljivom ličnošću i živopisnim stilom – rekli su u zajedničkoj izjavi.

Van Agt je bio poznat po svojim arhaičnim referencama i grandioznom jeziku i po svojoj strasti prema biciklizmu. Tokom 2009. godine osnovao je The Rights Forum koji se zalaže za pravednu i održivu holandsku i evropsku politiku po pitanju Palestine i Izraela.

Eutanazija je u Holandiji legalizovana 2001. godine.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/ABC/Preneo Z.Ko)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare