Upozorenje na snažno nevreme na granici sa Srbijom: U ovoj zemlji kreće mećava, a kod nas „proleće“ 

Loše prilike tokom dva dana

Prognostičari su izdali upozorenje na loše vremenske prilike u Rumuniji, uz jak vetar i planinsku mećavu, koje je stupilo na snagu danas u podne i važiće do ponedeljka uveče.

Očekuje se pojačan vetar, umerene snežne padavine i mećava u visokoplaninskom području (na nadmorskim visinama iznad 1.500 m). U navedenom intervalu vetar će se pojačati u većem delu zemlje, a lokalno i na jugu, kao i na planinama, gde će biti udari od 55 do 70 km/h.

U visokim planinskim predelima, uglavnom na nadmorskim visinama iznad 1.500 m, udari će prelaziti 90-110 km/h, vidljivost će biti smanjena i biće mećava, piše digi24.ro.

Počevši od večeri, očekuje se umerena količina padavina, do 15 l/m2. Preovladavaće kiše, koje će prouzrokovati otapanje i izdavanje vode u snežnom sloju, a iznad sneg tek u područjima iznad 1.500 m.

Sutra, 5. februara očekuje se pojačanje vetra u većem delu zemlje, količinski umerene padavine na planinama. Tokom celog ponedeljka vetar će u većem delu zemlje jačati.

U planinskom području prolazno će biti umerenih padavina. Preovladavaće kiše koje će usloviti otapanje i popuštanje vode u snežni sloj, a snežna mećava se očekuje tek iznad 1.700 m. Napomena: Na planinama će vetar u narednim danima jačati, a lokalno i povremeno i na ostatku teritorije.

Kontinuirano pojačavanje vetra i snežne mećave u visokom području Karpata. U visokom području duvaće jak vetar, sa udarima oko 120 km/h, biće mećava i veoma slabe vidljivosti.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare