PREMINUO KLJUČNI ČLAN BENDA BOBA MARLIJA! Tragičan gubitak za muzički svet!

U 77. godini života, muzički svet je izgubio jednu od ključnih figura rege muzike – Astona Bareta, poznatog kao „porodičan čovek“ (Family Man). Baret je dugo vodio medicinsku bitku, a njegova porodica je potvrdila tužnu vest, ne otkrivajući detalje o njegovoj bolesti. Rođen 1946. u Kingstonu, Jamajka, Baret je bio neizostavan deo razvoja regea, svirajući na gotovo svim albumima Boba Marlija Vejlersa, kao i na ostvarenjima drugih muzičkih velikana poput Burning Spear i Peter Tosh.

Aston Baret je prvo stekao popularnost kao član sastava Upsetters, pratećeg benda rege pionira Lija Skreča Perija, da bi se pridružio bendu Boba Marlija Vejlers 1974. godine. Njegove bas deonice su bile ključne za mnoge hitove Vejlersa, a sam Baret je jednom prilikom izjavio: „Bubanj, to je otkucaj srca, a bas, to je kičma. Ako bas nije u redu, muzika će imati loša „leđa“. Bez basa bila bi osakaćena.“

Nakon Marlijevog odlaska 1981. godine, sastav Vejlers je nastavio da nastupa uz brojne promene sastava i pevača koji su pokušavali da „uđu u Marlijeve cipele“. Osim ostvarenja u muzici, Aston Baret je iza sebe ostavio i veliki broj potomaka – 23 ćerke i 18 sinova, čime je pokazao svoju predanost porodici.

Njegova smrt je još jedan gubitak za muzičku scenu nakon preminulog Bani Vejlera, čoveka po kojem je prateći Marlijev bend dobio ime, koji je preminuo u martu 2021. godine. Aston Baret će ostati upamćen kao neizostavan deo rege muzike i ključna figura u razvoju ovog žanra. Svojim talentom i predanošću muzici, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji muzike.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare