LJUDSKO OKO JE OVO PRVI PUT VIDELO Zapanjujuće fotografije i nova otkrića oduševili naučnike, ovako izgledaju SPIRALNE GALAKSIJE (FOTO, VIDEO)

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je veoma detaljne fotografije 19 spiralnih galaksija koje bi mogle bi da prošire znanja o evoluciji zvezda.

Fotografije je snimio teleskop Džejms Veb, a analiziraju ih naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, prenosi BBC.

Teleskop koji je lansiran pre dve godine, opremljen je instrumentima koji omogućavaju da se detektuju stariji i udaljeniji objekti od onih koje mogao da snimi teleskop Habl.


Kamere teleskopa Džejms Veb snimaju svemir primarno infracrvenim kamerama tako što registruju svetlost nevidljivu ljudskom oku.

– Izvanredne slike doneće astronomima i astrofizičarima širom sveta nove elemente u slagalicu o univerzumu i galaksijama – kažu na Univerzitetu u Oksfordu.

Tomas Vilijams, istraživač na odseku za fiziku ovog univerziteta, predvodi projekat obrade podataka sa najnovijih slika.

– Količina detalja na ovim slikama je ogromna i to je dobro. To znači da ćemo možda moći da upotpunimo znanje o strukturi i evoluciji galaksija, formiranju zvezda, njihovom životnom ciklusu i još mnogo toga – kaže ovaj naučnik i ističe da je ovo do sada najdublji uvid u udaljene galaksije.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare