„Posle Ukrajine, Putin KREĆE NA OVU ZEMLJU, a BIĆE TENZIJA I NA ZAPADNOM BALKANU“: Dramatično upozorenje šefa oružanih snaga Rumunije

Rumunija nije spremna za potencijalni rat sa Rusijom i mora da se pripremi, poručio je šef Oružanih snaga te zemlje Georgita Vlad.

– Da, stanovništvo Rumunije, kao i celo stanovništvo Evropske unije, Evrope, mora da bude zabrinuto – rekao je Vlad u intervjuu za “Europa Libera Romania”, a prenosi „Politiko“.

– Ako Putin pobedi u Ukrajini, glavna meta će mu biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci i napetosti na Zapadnom Balkanu – dodao je rumunski general.

– Više sam nego ubeđen da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti – rekao je on.

Vlad se založio za uvođenje dobrovoljne vojne obuke za muškarce i žene do 35 godina. General je upravo ukidanje obaveznog vojnog roka u Rumuniji naveo kao razlog slabe spremnosti vojske.

On je takođe pozvao na zakonske reforme kako bi se Rumunija osnažila za odbranu od ruskih dronova.

– Krhotine jedne od bespilotnih letelica Kremlja pale su u Rumuniju u septembru prošle godine, a bespilotna letelica nije mogla da bude oborena jer rumunski zakon to ne dozvoljava. Nismo imali ni borbene sisteme – dodao je general.


Njegov poziv na akciju podseća na slična nedavna upozorenja drugih zapadnih vojnih i odbrambenih zvaničnika, uključujući zapovednika britanske vojske generala Patrika Sandersa. Prošle nedelje on je pozvao britanske vlasti da “mobilizuju naciju” kako bi se pripremili za mogući rat sa Rusijom.

Nedavno je i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao da je ruski napad na NATO vojni savez “moguć za pet do osam godina”. Holandski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO, rekao je da se ovaj vojni blok suočava s “najopasnijim svetom decenijama unazad”.

– Ruska Federacija je postala problem za svetski poredak, za demokratiju. Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svetom. Ovo nije rat s Ukrajinom – rekao je Vlad.

S druge strane, Moskva umanjuje značaj ovakvih zapadnih optužbi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov početkom nedelje nazvao je tvrdnje da Rusija neće stati u Ukrajini “apsurdnim”.

– NATO je instrument konfrontacije – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Moskva vojne vežbe saveza smatra pretnjom.

UDARNA VEST.rs (blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare