Priština sprovodi etničko čišćenje preostalih Srba! Hitno saopštenje Eparhije raško-prizrenske!

Povodom namere kosovskih institucija da, protivno brojnim međunarodnim savetima i oštrom protivljenju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zabrani korišćenje dinarske valute i platnog prometa u dinarima na prostoru KiM, oglasila se Eparhija raško-prizrenska.

Iz Eparhije se protive ovoj odluci i apeluje se na međunarodne institucije da zaustave Prištinu u potpunom etničkom čišćenju Kosova i Metohije.

Ovo se između ostalog navodi u današnjem hitnom saopštenju eparhuje raško –priuzrenske povodom uredbe tzv. Centralne banke Kosova da je od sutra evro jedina važeća valuta na Kosovu i Metohiji. Iz eparhije navode da će se odluka kosovskih institucija o zabrani dinara duboko negativno odraziti ne samo srpski narod na Kosovu i Metohiji, već i na druge manjinske zajednice koje koriste dinar, i da će potpuno blokirati normalan život u srpskim sredinama.

– Zabrana dinara višestruko će otežati isplate plata, penzija, socijalnih primanja, donacija, stipendija, blokiraće humanitarni rad od koga zavise posebno socijalno najugroženiji, onemogućiće normalno finansiranje zdravstvenih i školskih institucija na kojima počiva život u sredinama naseljenim Srbima i teško će se odraziti na život Srpske Pravoslavne Crkve. Nažalost, kosovske institucije ne samo da su onemogućile povratak našeg prognanog naroda u svoje domove, već aktivno podstiču dalje iseljavanje Srba policijskom represijom, selektivnom primenom zakona, nasilnom aproprijacijom srpske duhovne i kulturne baštine, negiranjem srpskog identiteta i prava na život –dodaje se dalje u saopštenju Eparhije raško prizrenske.

Ističe se da se u „ovakvim okolnostima može sasvim jasno reći da je u toku otvoreni proces etničkog čišćenja preostalih Srba na KiM, koji se sprovodi institucionalnim i policijskim metodama.

– Ukoliko se i ova represivna mera Prištine sprovede, Kosovo će praktično postati etnički čista albanska teritorija, iako sa nje trenutno više odlazi kosovskih Albanaca, ne zbog etničke represije već zbog, katastrofalne ekonomske situacije, nepostojanja uslova za normalan život mladih ljudi, korupcije i autokratskih metoda vlasti. Pogoršavanje već postojeće krize novim provokacijama neizbežno će dovesti do dalje eskalacije među-etničkih odnosa i potpuno će blokirati svaki dalji dijalog. Kosovskim Srbima nametnuta je uloga taoca koje Priština svim metodama tretira kao građane drugog reda i otvoreno nepoželjno stanovništvo, verovatno u nadi da će Beograd pod takvim ucenama napraviti političke ustupke – naglašava se usaopštenju Eparhije raško prizrenske i navodi duboka zabrinutost da ova logika ne samo da neće dovesti do rešavanja problema nego će ih još više otežati.

Zato iz Eparhije apeluju na međunarodne predstavnike, s obzirom da našu Crkvu kosovske institucije već potpuno ignorišu i izlažu otvorenom progonu, da zaustave dalju eskalaciju koja može da ugrozi ceo Balkan i samim tim Evropu. 

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare