Ministarstvo zdravlja o slučaju dece koja su umrla od velikog kašlja: „Radi se o periodu od jeseni“; Dve bebe imale tek dva meseca

Povodom informacije od danas da su četiri bebe umrle u Beogradu od velikog kašlja, Ministarstvo zdravlja preciziralo je da se ti smrtni slučajevi među decom odnose na period od jeseni 2023. godine, kada su počele respiratorne infekcije.

Iz Ministarstva zdravlja kažu za N1 da su „upoznati sa situacijom“, a da su se „pomenuti smrtni slučajevi od velikog kašlja desili u periodu od jeseni“.

Podsetimo, prof. dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, rekao je jutros za RTS da su „četiri deteta preminula od velikog kašlja, a da je jedno na respiratoru i da je životno ugroženo“.

– Nažalost, mala deca, odojčad do 4 meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta – rekao je jutros prof. dr Vukomanović.

Portal „Telegraf“ prenosi da su dve bebe koje su umrle od velikog kašlja bile stare samo po dva ili tri meseca i nisu stigle ni da prime vakcinu, a razbolele su se. Pišu i da je dvoje preminule dece poreklom su iz Beograda, a dvoje iz unutrašnjosti Srbije.

Dr Vukomanović je naglasio i da je polovina obolele dece od ove bolesti hospitalizovana, kao i da je vakcinacija jedini način da se bolest spreči.

Na linku koji sledi pročitajte sve što treba da znate o velikom kašlju, koji simptomi su ključni i šta jedino može da spreči oboljevanje.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je krajem decembra prijavio epidemiju velikog kašlja u Beogradu.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare