NAZIRE SE PRIMIRJE?! U Parizu dogovoren okvir za oslobađanje talaca i prekid vatre: Oglasio se i Hamas, evo koji je njihov uslov

Predstavnici Izraela, SAD, Egipta i Katara su dogovorili okvir za oslobađanje talaca i pauzu u borbama u Gazi, dok potencijalni sporazum, do kog je došlo na razgovorima u Parizu, treba danas poslati Hamasu, otkrili su večeras zvaničnici.

Sporazum će navodno omogućiti oslobađanje talaca u fazama, kojih je ostalo više od 100, a koje drži Hamas, zajedno sa pauzama u borbama i isporukom pomoći Gaza.

Očekuje se da će palestinski zatvorenici koje drži Izrael takođe biti oslobođeni. Katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani rekao je da je sporazum još uvek potrebno preneti Hamasu, ali da je postignut „dobar napredak“.

„Izrael ne pristaje na kraj rata“

Rekao je da se nada da će se Hamas „uključiti pozitivno i konstruktivno u proces“. Američki predsednik Džo Bajden pozvao ga je na razgovore o ovim pitanjima prošle nedelje.

Izraelski emiter, Kanal 12, izvestio je da okvir uključuje 45-dnevnu pauzu u borbama u zamenu za oslobađanje 35 talaca. Do 250 Palestinaca bi takođe moglo biti oslobođeno.

Izrael „Haiom“, novine na hebrejskom jeziku, kaže da su navodno izraelski izaslanici rekli pregovaračima da njihova vlada neće pristati da okonča rat.

Zvaničnici Mosada i Šin Beta su navodno rekli da je Izrael spreman da pregovara o pauzama u borbama, oslobađanju zatvorenika i isporuci pomoći. Kancelarija izraelskog premijera saopštila je da neki izveštaji o uslovima sporazuma nisu tačni i da neće biti prihvaćeni.

Oglasio se i Hamas

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da teroristička grupa želi „potpuni i sveobuhvatni prekid vatre“ u Gazi, nakon što je posrednik Katara ranije rekao da se predlaže okvir za privremeno primirje.

– Govorimo pre svega o potpunom i sveobuhvatnom prekidu vatre, a ne o privremenom primirju – rekao je Taher al-Nunu za „AFP“, rekavši da se, kada borbe prestanu, „može razgovarati o ostalim detaljima“, uključujući oslobađanje talaca.

UDARNA VEST.rs (Blic/Dejli mejl, Tajms of Izrael)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare