Počela svečana Svetosavska akademija u Skoplju: Prisustvuje i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje večeras svečanoj Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i škole širom Srbije danas proslavljaju Savindan, u znak sećanja na Svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Pored predsednika, na svečanosti su se obratili i predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, kao i doskorašnji premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, ali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, kao i mnogobrojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji.

Pripremljen je i kulturno-umetnički progam, u okviru kojeg će nastupiti Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom „Srbski pravoslavni pojci“, grupa „Iskon“ i ansambl „Kolo“.

U Severnoj Makedoniji 27. januara je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju.

UDARNA VEST.rs (blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare