Vraćaju se korenima! Objavljeni rezultati popisa u Crnoj Gori! Prva, nezvanična saznanja najavljuju veliko iznenađenje!

Uprava za statistiku Crne Gore najavila je da će 25. januara saopštiti preliminarne rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u toj zemlji koji je počeo 3. decembra i trajao sve do 28. decembra 2023.

Večernje novosti navode da, kao što se očekivalo, najviše pažnje pobuđuju identitetska pitnja – nacija, jezik i vera. Prema nezvaničnim saznanjima broj Srba u Crnoj Gori premašiće 36 odsto, dok je govornika srpskog jezika više od 52 odsto

– Kao politički predstavnik srpskog naroda, svakako bih se zalagao da natpolovična volja naroda bude odslikana i u najvećem pravnom aktu naše zemlje –kazao je Mandić.

Bivši sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić ne veruje da će se želje šefa parlamenta ostvariti, odnosno da će realizovati ideju da izmenom Ustava srpski jezik postane službeni u Crnoj Gori.

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović, saopštio je da je popisano 627.340 osoba, 201.935 domaćinstava i 365.139 stanova.

Ranije popise obeležile su tenzije, pritisci, antisrpska histerija režima Đukanovića, ali čak i u takvom ambijentu, broj Srba u Crnoj Gori enormno je počeo da raste, pa je 2011. godine, na poslednjem popisu, iznosio 28 odsto.

Bivši predsednik SO Cetinje, Jovan Markuš kaže da je od početka popisa pre 13 godina „mirisalo“ da se tadašnja vlast sprema da našteluje rezultate popisa.

– Kada su sabrani svi podaci, u Monstatu je, konstatovan broj Srba od 32,4 odsto, a govornika srpskog jezika blizu 48 odsto – navodi za „Novosti“ Markuš.

Ipak, i ta brojka je ispravljena, pa je kao zvanični podatak ostalo da je broj Srba u Crnoj Gori na popisu 2011. godine – 28.odsto. 

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare