ZELENSKI OTKRIO KADA OČEKUJE VAŽNE VOJNE REZULTATE: „Pripremamo sporazume, postoje ODREĐENI DATUMI“ 

Volodimir Zelenski rekao je sinoć kako očekuje da će ovog i sledećeg meseca biti potpisan niz novih odbrambenih paketa sa Zapada za Ukrajinu. „Pripremamo nove sporazume s partnerima – snažne bilateralne sporazume“, rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

„Januar i februar trebalo bi da donesu odgovarajuće rezultate. Već postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i snažni dokumenti“, naveo je. Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., zapadni saveznici Kijeva ujedinili su se u pružanju vojne i druge pomoći bez presedana kako bi pomogli Ukrajincima u odbrani svoje zemlje.

No, s obzirom na to da bi rat uskoro mogao ući u treću godinu, malim promenama duž crte bojišta u proteklih 12 meseci i sve većim protivljenjem u Sjedinjenim Državama novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu, sredstva i oprema su u poslednje doba sporo pristizali.

Britanci najavili veću pomoć

Zelenski nije imenovao zemlje s kojima bi trebao da finalizuje sporazume. Ukrajinski predsednik proveo je nedelje u međunarodnoj diplomatskoj misiji pokušavajući da osigura veću političku i vojnu podršku.

Često je ponavljao da su ruski pojačani zimski vazdušni napadi i spora, ali iscrpljujuća ofanziva Moskve na istoku Ukrajine, naglasili potrebu za pojačanjem vazdušne i kopnene odbrane Kijeva. Velika Britanija, jedna od najvernijih pristalica Kijeva, već je najavila da će povećati svoju podršku Ukrajini u sledećoj finansijskoj godini na 2.5 milijardi funti (2.91 milijardi evra).

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u utorak da će krenuti u Ukrajinu u februaru kako bi finalizovao bilateralni sporazum o sigurnosnim sredstvima, prema kojem će Pariz isporučiti naprednije oružje, uključujući krstareće rakete dugog dometa.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare