RUSIJA POKREĆE OFANZIVU NA KIJEV? Ukrajina upozorava SAD na plan Moskve SLEDI NAPAD DUŽ CELE LINIJE FRONTA

Rusija možda planira novu ofanzivu velikih razmera na leto duž cele linije fronta koja verovatnu uključujući i oblast Кijeva.

Ukrajinski bezbednosni zvaničnici su to anonimno preneli Fajnenšel tajmsu.

Cilj Moskve biće potpuno zauzimanje Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti, iako stručnjaci smatraju da nijedna strana trenutno nema perspektivu za operativni iskorak.

Ukrajina iz tog razloga prelazi na strategiju „aktivne odbrane“ odnosno zadržavanje položaja uz traženje slabih tačaka i vazdušne udare na daljinuTo bi trebalo da omogući Ukrajini da izgradi svoje snage i pripremi se za 2025. godinu kad bi kontraofanziva imala veće šanse.

Takvu strategiju podržava Zapad.

Smatra se da će slepa odbrana bez lokalnih kontranapada odati inicijativu Ruskoj Federaciji i omogućiti Putinu da demonstrira celom svetu da Ukrajina ne može da dobije rat.

– Podrška Zapada će biti ključna za Ukrajinu, ali čak i ako Bela kuća postigne sporazum sa Кongresom malo je verovatno da će ponuditi skok u sposobnostima i tehnologiji koji bi omogućio Ukrajini da odlučno povrati svoju prednost ove godine – navodi Fajnenšel tajms.

Zapadni zvaničnik, uključen u politiku Ukrajine, anonimno je za novine rekao da su SAD uverene da Ukrajinci imaju sve što im je potrebno da održe svoju poziciju.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare