Nuklearna sila napala mete u Iranu: Snimci pokazuju razmere uništenja

Pakistan je saopštio da je u četvrtak upotrebio rakete i bespilotne letelice za napad na separatističke baluške militante unutar Irana, u uzvratnom udaru dva dana nakon što je Teheran saopštio da je napao baze druge grupe na pakistanskoj teritoriji, javlja Rojters.

Iranski mediji javili su da je nekoliko projektila pogodilo selo u provinciji Sistan-Balučestan koja se graniči sa Pakistanom, ubivši najmanje devet ljudi, uključujući četvoro dece.

Susedi su imali teške veze u prošlosti, ali udari su najprofilniji prekogranični upadi u poslednjih nekoliko godina i dolaze usred sve veće zabrinutosti zbog nestabilnosti na Bliskom istoku od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

„Izvestan broj terorista je ubijen tokom operacije zasnovane na obaveštajnim podacima“, saopštilo je pakistansko ministarstvo spoljnih poslova, opisujući akciju kao „seriju visoko koordinisanih i posebno ciljanih preciznih vojnih udara na teroristička skrovišta“.

„Jedini cilj današnjeg čina bio je u potrazi za sopstvenom bezbednošću i nacionalnim interesom Pakistana, koji je najvažniji i ne može biti kompromitovan“, dodaje ministarstvo.

Visoki pakistanski bezbednosni zvaničnik rekao je Rojtersu da je vojska u „ekstremno“ visokoj pripravnosti i da će se nasilno suočiti sa svakom „nesrećom“ s iranske strane.

Teheran je oštro osudio udare, rekavši da su civili ubijeni, i pozvao pakistanskog otpravnika poslova, njihovog najvišeg diplomatu u Iranu, da da objašnjenje.

„Primljene informacije pokazuju da su četvoro dece, tri žene i dva muškarca, koji su bili strani državljani, poginuli u eksploziji koja se dogodila u jednom selu“, rekao je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi za državnu TV.

U Islamabadu, portparol ministarstva spoljnih poslova rekao je da će privremeni pakistanski premijer Anvar-ul-Hak Kakar prekinuti posetu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i vratiti se kući.

„Precizni udari su izvedeni korišćenjem bespilotnih letelica ubica, raketai druge municije“, navodi se u saopštenju pakistanske vojske. Rečeno je da su mete bile baze koje koriste Oslobodilački front Beludža (BLF) i pridružena Oslobodilačka vojska Baluča.

Iran je u utorak saopštio da je pogodio ciljeve unutar Pakistana za koje se tvrdi da su baze Džaiš al Adla (JAA). Sve ciljane grupe su etnički Baluči.

Nuklearno naoružani Pakistan saopštio je da su civili pogođeni i dvoje dece ubijeno, upozoravajući na posledice za koje bi Teheran bio odgovoran.

Islamabad je u sredu opozvao svog ambasadora iz Irana u znak protesta protiv „očiglednog narušavanja“ njegovog suvereniteta.

Strah od eskalacije

Iran je „pokazivao mišiće“ u regionu, čak i pre prekograničnog upada u Pakistan.

Pokrenuo je udare na Siriju protiv, kako je Teheran saopštio, lokacija Islamske države (ISIS) i Iraka, gde je, kako je navedeno, udareno na izraelski špijunski centar. Bagdad je opozvao svog ambasadora iz Teherana.

Činilo se da susedi poboljšavaju odnose, s iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirabdolahijanom i pakistanskim Kakarom koji su se sastali ove nedelje u Davosu, pre iranskih udara na Pakistan.

Komentari iz Pakistana nakon uzvratnih udara signaliziraju želju da se svađa obuzda, ali analitičari su upozorili da bi stvari mogle da izmaknu kontroli.

„Motivacija Irana za napad na Pakistan ostaje nejasna, ali u svetlu šireg ponašanja Irana u regionu može da eskalira“, rekao je za Rojters Asfandijar Mir, viši ekspert za bezbednost Južne Azije u američkom Institutu za mir.

Ono što će izazvati uznemirenost u Teheranu je to što je Pakistan prešao granicu udarajući na iransku teritoriju, prag koji su čak i SAD i Izrael pazili da ne probiju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u četvrtak Iran i Pakistan da pokažu maksimalnu uzdržanost i diplomatskim putem reše svoje razlike.

Turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan rekao je nakon razgovora sa svojim kolegama iz obe zemlje da nijedna strana ne želi da eskalira tenzije.

Ciljane militantne grupe deluju u oblasti koja uključuje pakistansku jugozapadnu provinciju Beludžistan i iransku jugoistočnu provinciju Sistan-Belučestan. Obe su nemirne, bogate mineralima i uglavnom nerazvijene.

BLF, koji je Islamabad ciljao unutar Irana, vodi oružanu pobunu protiv pakistanske države, uključujući napade na kineske državljane i investicije u Beludžistanu.

Džaiš al Adl, na koju je Iran ciljao, takođe je etnička militantna grupa, ali sa sunitskim islamističkim sklonostima koje prvenstveno šiitski Iran vidi kao pretnju.

Grupa je izvršila napade u Iranu na moćni Korpus iranske revolucionarne garde.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare