Fabrika Magna objasnila kako i čime su se radnici otrovali

Fabrika Magna potvrdila je da je u sredu uveče došlo do trovanja radnika u njihovom pogonu u Aleksincu. Kako kažu, incident se dogodio tokom rutinske operacije održavanja podne obloge u fabrici.

„Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu“, naveli su u saopštenju iz Magne.

Dodaju da su odmah po saznanju o incidentu obavestili sve nadležne ustanove kako bi sproveli detaljna ispitivanja.

„Procena kvaliteta vazduha koja je sprovedena u međuvremenu nije pokazala nikakve indikatore zagađenja“, kažu iz Magne.

Zaposlenima koji su doživeli trovanje poželeli su brz oporavak.

Više od 100 radnika Magne u sredu uveče javilo se Hitnoj pomoći u Aleksincu zbog simptoma trovanja, od kojih su neki prebačeni u aleksinačku bolnicu, neki u Klinički centar u Nišu, a većina posle zbrinjavanja puštena kućama.

U niški Klinički centar primljeno je šest osoba, a na bolničkom lečenju je zadržano njih troje.

Kako navode iz UKC Niš, odmah posle prijema svi pacijenti hitno su dijagnostički obrađeni, primili terapiju i uzeta je krv na analizu za toksikološki skrining.

„Od svih pacijenata koji su prošli dijagnostičke procedure, u Urgentnom centru Niš radi dalje opservacije zadržane su ukupno tri osobe – dve pacijentkinje B. U. (45) i D. P. (47) i pacijent M. K. (29). Svi su svesni, komunikativni i potpuno hemodinamski stabilni“, ističu u Urgentnom centru.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević je u četvrtak uveče za N1 potvrdio da će treća smena ući u pogon Magne i ponovo pokrenuti proizvodnju. Pojasnio je da je Institut za bezbednost i zdravlje na radu „1. maj“ iz Niša utvrdio da vazduh nije kontaminiran.

UDARMA VEST.rs (N1info.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare