Danas slavimo drugi dan Božića i Sabor Presvete Bogorodice: Ovu molitvu izgovorite, a ovo nikako ne radite

Pravoslavni vernici danas obeležavaju drugi od tri dana Božića. Drugi dan Božića, naziva se i Sabor Presvete Bogorodice.

U hramovima i crkvama širom zemlje biće ujutru služene praznične liturgije. U Hramu svetog Save na Vračaru sveta liturgija će početi u 9.00 sati, a večernja služba sa bdenijem od 17.00 časova.

Praznik se naziva Saborom presvete Bogorodice jer se tog dana sabiraju svi vernici, da proslave Bogorodicu.

Zapravo, prvi i drugi dan Božića se umnogome razlikuju, jer prvi dan treba da provedete kod kuće, što nije slučaj danas. Danas bi, kako nalažu običaji, trebalo da obiđete prijatelje i komšije, i da dan posvetite njima.

Veruje se da se na ovaj dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga.

Po narednom verovanju, nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga. Domaćice poslužuju svečana jela i nikako ne treba da čiste kuću, posebno ne metlom.

Verovanje kaže i da danas ne bi trebalo čistiti kuću, jer se Božić praznuje tri dana, a treba izgovoriti ovu molitvu kako bi u domu vladali mir i harmonija. 

„Tvojim rođenjem, Hriste Bože, zasija sveta svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti“!.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare