NESTVARAN PRIZOR ISPRED HRAMA SVETOG SAVE: Okupio se veliki broj građana, prisustvuju tradicionalnom paljenju badnjaka (FOTO)

Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu održava se večeras.

Tim povodom okupio se veliki broj građana, koji prisustvuju tradicionalnom paljenju badnjaka.

Badnjak prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nosi višestruku simboliku.

„Ovo mlado drvo, obično hrastovo, simboliše Hrista i njegov ulazak u svet. Loženje badnjaka predstavlja toplinu Hristove ljubavi. Zatim, badnjak je podsećanje na drvo koje su pastiri doneli u pećinu i koje je pravedni Josif založio kako bi se tek rođeni Bogomladenac zagrejao u hladnoj pećini“, piše na sajtu SPC.

Navodi se da postoji još jedno tumačenje koje kaže da je badnjak „nagoveštaj Hristovog stradanja i Njegovog Krsta.“

Molitva za osvećenje badnjaka

Gospode Isuse Hriste Bože naš koji si drvo života u raju zasadio da bi nam darovao večno blaženstvo, i koji si grehom našim put u raj zatvorio, i opet milosrđem tvojim na drvetu krsnom ka spasenju priveo i podigao nas koji smo pali; sam i sada blagoslovi ovo drvo u znak krsta tvoga i drveta života i u spomen rođenja tvoga.

I kao što su vitlejemski pastiri gorenjem drveta pobedivši studen i hladnoću prišli da se poklone Tebi Bogomladencu, osveti i domove naše ognjem spasonosnim, preobrazi i sve nas da se poklonimo rođenju Tvome, da se spasemo i Crkvi Tvojoj, kao drvetu života, prisajedinimo, jer si Ti blag i čovekoljubac i Tebi slavu uznosimo Ocu i Sinu i Svetome Duhu, svagda, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Blagosilja se i osvećuje badnjak ovaj kao simvol drveta krsta, života i vaskrsenja u spomen rođenja Gospodnjeg a za osvećenje domova naših, kropljenjem ovom vodom osvećenom, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)Autor Kurir Web

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare