Tetris savladan posle skoro četiri decenije: 13-godišnjak prvi čovek koji je „pobedio“ ovu kultnu igru

U svetu video igara dogodio se istorijski trenutak – Vilis Gibson, trinaestogodišnji profesionalni igrač Tetrisa, poznatiji kao „Blue Scuti“, postao je prva osoba koja je „pobedila“ Tetris, igru poznatu po tome da može „beskonačno“ dugo da se igra. 

Ovaj mladi genije prekoračio je granice koje su bile nezamislive u gotovo četiri decenije postojanja ove kultne igre.

Tetris, igra koja je od svojih početaka bila sinonim za neprekidni izazov, sada ima novog šampiona. Vilis Gibson je postigao nezamislivo – prvi je igrač koji je uspeo da igru dovede do tačke kolapsa, što se smatra ekvivalentom pobede u ovoj igri.

Sve do nedavno, smatralo se da Tetris, igra bez tradicionalnog kraja, kontinuirano traje sve dok igrač ne izgubi. Ali, prelomni trenutak u percepciji igre dogodio se kada su profesionalni igrači, koristeći napredne tehnike i strategije, počeli da proučavaju i testiraju granice koda igre.

Jedan od ključnih momenata u evoluciji igre bio je dokumentarac aGameScout-a, koji je pokazao da je prelazak 29. nivoa, gde blokovi padaju brže nego što kontroler može da ih prati, bio veliki izazov. Ovaj nivo je dugo vremena bio smatran krajnjom granicom igre.

Međutim, 2011. godine, igrač Tor Akerland uveo je tehniku „hypertapping“, koja omogućava brže reakcije prstiju i kontrolera, dovodeći do prelaska 30. nivoa. Ovo je bilo samo početak niza inovacija koje su pomerale granice igre. U 2020. godini, Kristofer „CheeZ“ Martinez razvio je stil igre „rolling“, omogućavajući igračima da pređu nivoe daleko iznad 100.

Ključni trenutak u postizanju ovog rekorda dogodio se kada je mladi Vilis Gibson uspeo da igru dovede do nivoa 157. Na ovom nivou, postoji visoka verovatnoća da igra zbog preopterećenja koda postane nestabilna i jednostavno prestane da radi, odnosno da krešuje (engl. crash).

Gibson je postigao jedan red na ovom nivou, što je izazvalo pad sistema i time postigao ono što se smatra „pravom završnicom“ igre. Ovo postignuće nije samo tehnički podvig, već i pokazatelj ljudskih sposobnosti da prevaziđu digitalne granice. Gibson je ovim podvigom postao prvi čovek koji je u tome uspeo.

Iako je Gibsonov uspeh bez presedana, ostaje još mnogo izazova u svetu Tetrisa. Teoretski, moguće je izazvati pad sistema već na nivou 155, a postoji i izazov postizanja najvišeg mogućeg rezultata pre pada sistema. Ipak, ultimativni cilj u Tetrisu možda leži u izbegavanju pada sve do dostizanja nivoa 255, kada igra počinje ispočetka na nivou 0. Iako su mašine već demonstrirale kako se to može postići, pitanje je da li je to moguće za čoveka.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare