KRVAVI OBRAČUN HUTA I AMERIČKE MORNARICE KOD OBALE JEMENA: Helikopteri potopili 3 čamca sa militantima NEVIĐEN HAOS U CRVENOM MORU

Helikopteri američke mornarice potopili su tri čamca Huta tokom žestokog sukoba u Crvenom moru

Centralna komanda SAD navela je da su Huti prethodno napali brod Hangdžou danske brodarske kompanije Maersk. Prethodno je saopšteno da je USS Graveli oborio dve protivbrodske balističke rakete u Crvenom moru koje su Huti navodno ispalili na kontejnerski brod Hangdžou koji plovi zastavom Singapura.

– Kontejnerski brod Maersk Hangdžou poslao je u 6.30 ujutru svoj drugi signal za pomoć za manje od 24 sata i prijavio napad četiri mala čamca Huta koje podržava Iran – izvestila je komanda na društvenoj mreži X.

Huti su pucali na kontejnerski brod sa udaljenosti od 20 metara i pokušali da se ukrcaju, međutim, obezbeđenja je uzvratilo vatru. Izveštava se da su američki helikopteri poslati na lokaciju kao odgovor na signal takođe bili pod vatrom Huta.

– Helikopteri američke mornarice uzvratili su vatru u samoodbrani i potopil tri od četiri mala čamca i neutralisali posadu. Četvrti čamac je napustio lokaciju – saopštila je američka Centralna komanda.

Maersk je ranije najavio da se sprema da nastavi plovidbe kroz Crveno more nakon pokretanja multinacionalne operacije „Čuvar prosperiteta“ za zaštitu brodarstva u ovom moru.

Blumberg je u petak izvestio, pozivajući se na Pentagon, kako američka vojska pokušava da uveri brodarske kompanije da multinacionalne snage obezbeđuju bezbedan prolaz kroz Crveno more i Suecki kanal uprkos napadima Huta.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare